LISSABON - Machteloos zag trainer Rijkaard van Barcelona dinsdag toe hoe zijn ploeg in de uitwedstrijd bij Benfica geen voorschot nam op een ticket voor de halve finale van de Champions League. De Catalanen verprutsten vooral voor rust een handvol grote kansen op de openingstreffer maar kwamen evenals Benfica uiteindelijk niet tot scoren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Barcelona had uiteindelijk nog geluk dat de Engelse scheidsrechter Bennett in de slotfase van de tweede helft niet zag dat verdediger Motta van Barcelona de bal in zijn eigen strafschopgebied met de hand beroerde. Anders was trainer Koeman volgende week misschien wel met een voorsprong naar zijn geliefde stadion teruggekeerd.

Hoofdrol doelman

De hoofdrol in het prachtige Portugese voetbaltheater was vooral voor rust voor doelman Moretto van Benfica weggelegd. De keeper wisselde grote blunders af met fraaie reddingen. Zo pakte hij al drie minuten volkomen onnodig de bal in de handen nadat ploeggenoot Anderson terugspeelde. Moretto voorkwam vervolgens wel weer heel knap dat Ronaldinho de toegekende vrije trap benutte.

Moretto had in de achttiende minuut geluk dat de vrijstaande Deco de bal helemaal verkeerd raakte. Hij redde wel weer bekwaam op een doelpoging van Van Bommel, net als Van Bronckhorst basisspeler bij Barcelona. De oud-PSV'er kon niet camoufleren dat hij weinig schotkracht in zijn linkerbeen heeft.

Dieptepunt van het clowneske optreden van Moretto was de manier waarop hij vlak voor rust de bal volkomen onnodig in de voeten van Van Bommel schoot. Alleen voor het doel van Benfica vezorgde de Limburger zijn ploeg opnieuw niet de voorsprong die het op basis van het veldoverwicht verdiende. Van Bommel kreeg na rust nog een kans op de openingstreffer. Hij stuitte, dit keer na een schot met de rechtervoet, opnieuw op Moretto.

Verdediging

Benfica kon niet profiteren van de problemen die Barcelona in de verdediging kende. Trainer Koeman van Benfica hoopte vooraf dat zijn oude club uitgerekend op de positie waar hij altijd speelde kwetsbaar zou zijn. Trainer Rijkaard kon niet over Marques, Puyol en Edmilson beschikken. Toch gaven de Catalanen niet veel weg. Van Bronckhorst voorkwam halverwege de tweede helft dat Geovanni succes had. Doelman Valdes van Barcelona stond tien minuten voor tijd ook de openingstreffer van invaller Miccoli in de weg.

Het gebrek aan schotkracht bij Benfica werd gedeeltelijk verklaard met de afwezigheid van de geschorste spits Nuno Gomes. Barcelona moest het opnieuw stellen zonder Messi. Het Argentijnse talent werd rechts voorin vervangen door Larsson die in de 56e minuut de buitenkant van de paal raakte. Ploeggenoot Motta stuitte een minuut later eveneens op de paal.

Trainer Rijkaard wacht nog steeds op de eerste zege op trainer Koeman. Als coach van Sparta moest hij het opnemen tegen het Vitesse en Ajax van Koeman. Winnen deed Rijkaard nooit van de oud-verdediger met wie hij tussen 1983 en 1986 het hart van de defensie van Ajax vormde.

Halve finale

Willen Rijkaard en Barcelona de halve finale halen, dan moeten de Catalanen volgende week voor eigen publiek wel winnen. Ze zijn gewaarschuwd. Benfica is in uitwedstrijden vaak gevaarlijker dan voor eigen publiek. Vraag het maar aan titelhouder Liverpool dat in de vorige ronde voor eigen publiek kansloos van Benfica verloor: 0-2.