LISSABON - Twee Nederlandse trainers staan dinsdagavond tegenover elkaar in de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League. Het Benfica van Ronald Koeman ontvangt in Lissabon het Barcelona van Frank Rijkaard.

Koeman en Rijkaard, die beide als speler meerdere malen de Champions League, voorheen Europa Cup 1, wonnen, speelden jaren samen in het Nederlands Elftal, ondermeer in 1988. "We hebben vaak samen gespeeld, maar we weten allebei hoe wij het werk van onze vriendschap moeten scheiden", aldus Ronald Koeman. "Het is leuk dat we nu tegenover elkaar staan maar uiteindelijk zijn het de spelers die de wedstrijd gaan beslissen."

Ronaldhino

Benfica heeft last van twee afwezigen. Topscorer Nuno Gomes is, na zijn gele kaart in de wedstrijd tegen Liverpool, geschorst voor het treffen met Barcelona. De vervanger van Gomes zal Geovanni of Miccoli worden. Op de rechterpositie achterin heeft Koeman eveneens een probleem. Zowel Alcides als Nélson hebben last van blessures waardoor Koeman mogelijk zal starten met de, normaal linkerverdediger, Ricardo Rocha. Volgens de Portugese media is dat de man die Ronaldhino moet kunnen stoppen.

Ook Frank Rijkaard heeft, voornamelijk defensieve, personele problemen. Aanvoerder Carles Puyol is geschorst, terwijl Lionel Messi, Rafael Marquez en Edmilson geblesseerd zijn. De 43-jarige oefenmeester denkt daarom dat het geen gemakkelijke opgave wordt. "Als we willen winnen, zullen we ervoor moeten vechten. Kleine dingen kunnen de wedstrijd beslissen." Het gehavende Barcelona speelde afgelopen weekend nog 0-0 gelijk tegen laagvlieger Málaga.

Dode spelmomenten

Het centrum van de verdediging zal waarschijnlijk gevormd worden door Oleguer Presas en de 21-jarige Rodri, die samen spelen in het reserve team van Barcelona. Welke combinatie Rijkaard uiteindelijk ook kiest, hij zal ze zeker waarschuwen voor de dode spelmomenten van Benfica. "Zij zijn erg goed bij corners en vrije trappen. Wij zullen alert moeten zijn.", aldus de trainer.

Niet alleen voor Koeman en Rijkaard zal de wedstrijd van vanavond een speciaal karakter hebben. Zowel Deco (Barcelona) als Simão (Benfica) zullen vanavond een bijzondere avond beleven. Simão, aanvoerder bij Benfica, speelt tegen de club waar hij drie jaar lang gespeeld heeft. "Dit is een heel speciale wedstrijd voor mij", aldus de speler. Deco is een Braziliaan van geboorte maar heeft tijdens zijn periode bij FC Porto de Portugese nationalitiet aangenomen. "Ik ben blij om weer in Portugal te zijn", zegt de Portugees. "Ik ben hiervoor twee dagen eerder gekomen, zodat ik hier wat langer kan zijn."

Favoriet

Barcelona, dat in de achtste finales Chelsea de voet dwars zette, is een van de favorieten voor het winnen van de Champions League. Toch ziet Koeman kansen voor zijn ploeg. "We weten dat we ze kunnen verrassen", zei de 43-jarige oud-speler van Barcelona. "Natuurlijk hebben we respect voor onze tegenstander, maar we hebben al van geweldige ploegen gewonnen." Benfica schakelde in de vorige ronde titelverdediger Liverpool uit en was in de groepsfase direct verantwoordelijk voor de afgang van Manchester United.

Dinsdagavond staat nog een kwartfinale in de Champions League op het programma. In Londen neemt Arsenal het op tegen Juventus.