AMSTERDAM - BMW-Sauber, McLaren-Mercedes, Renault, Honda en Toyota willen ook na 2007 actief blijven in de Formule1. De vijf rebellen gaven in een gezamenlijk statement aan zich ingeschreven te hebben voor het nieuwe F1-kampioenschap. Het dreigement van FIA-voorzitter Max Mosley heeft dus het gewenste effect gehad.

De internationale autmobielfederatie FIA waarschuwde eerder dat wie zich niet voor 31 maart 2006 inschreef niet meer zou mogen starten in 2008. Een dreigement aan het adres van BMW, Mercedes, Renault, Honda en Toyota en de teams waarmee ze samenwerken. Het vijftal, beter bekend als de GMPA, dreigt er immers mee een eigen rivaliserend kampioenschap te starten als hun deel van de winst niet werd vergroot.

Of die dreiging nu helemaal is verdwenen is nog steeds niet helemaal duidelijk. De inschrijving van de GPMA-leden kan namelijk alleen bedoeld zijn om bij de onderhandelingen over de nieuwe F1-reglementen aanwezig te zijn. De FIA wil vanaf 2008 immers drastische besparingen opdringen aan de teams en wil om die reden de ontwikkeling van de motoren bevriezen. Niet echt een aanlokkelijk idee voor de 5 rebellerende motorenbouwers.

Toch heeft de FIA nog een troef achter de hand. Naast de GPMA-leden zouden ook enkele nieuwe teams zich ingeschreven hebben. Indien de GPMA-leden dwars blijven liggen, kunnen zij hun plaats in de F1 alsnog kwijt spelen aan één van de nieuwe teams. De FIA maakt eind april bekend welke 12 teams in 2008 aan de start mogen verschijnen in de Formule 1.