LISSABON - Met een rake vrije trap bezorgde trainer Ronald Koeman zijn geliefde Barcelona in 1992 de Europa Cup 1. Als trainer van Benfica moet de oud-speler in de kwartfinale van de Champions League voorkomen dat de Catalanen na veertien jaar weer een helder uitzicht op een Europese hoofdprijs krijgen.

"Makkelijk is anders en we zijn absoluut geen favoriet", blikt de oefenmeester voor de eerste ontmoeting tussen de finalisten van de Europa Cup 1 in 1961 van dinsdagavond vooruit. "Maar ik zie mogelijkheden. We hebben dit seizoen Manchester United al verslagen. En we hebben natuurlijk twee keer van Liverpool gewonnen. Dat zijn geen incidenten."

Benfica presteert dit seizoen het best tegen sterke tegenstanders. Tot grote spijt van Koeman is de Portugese club in de nationale competitie niet eens de grootste concurrent van favoriet Porto. Benfica vervult de bijrol in eigen land, maar niet vanwege de rechtstreekse ontmoetingen met de koploper en bekerfinalist.

Adriaanse

Ook als coach van Porto heeft Co Adriaanse nog nooit een confrontatie met Koeman gewonnen. Benfica morste juist veel punten tegen ploegen die door Porto naar een kansloze nederlaag werden gespeeld. In de Champions League presteerde Benfica dit seizoen wel weer goed.

Na jaren van Europese recessie overleefde de club eindelijk weer eens de eerste ronde van het prestigieuze toernooi. Achter Villarreal eindigde Benfica voor Lille en Manchester United als tweede in de groep. In de tweede ronde schakelde de club titelhouder Liverpool uit.

Barcelona

"Kwalitatief betere tegenstanders geven ons meer ruimte", aldus Koeman. "Daar kunnen we goed mee omgaan. Barcelona zal ons ook laten voetballen. Dat is misschien een voordeel. Al besef ook ik dat we het heel moeilijk zullen krijgen. Het huidige Barcelona is misschien nog wel beter dan de ploeg waarvoor ik ooit speelde."

Koeman was ooit ploeggenoot van sterren als Stoitsjkov, Romario, Bakero. "We vormden een fantastisch elftal maar konden ook zo maar een keer van een mindere ploeg verliezen. Dit Barcelona is heel constant. Ronaldinho en Eto'o kunnen iedere wedstrijd beslissen. Ze zijn bijna niet te verdedigen. Voordeel is wel dat Barcelona tegen ons niet over de beste verdedigers kan beschikken."

Rijkaard

Trainer Frank Rijkaard kan tegen Benfica geen beroep op de geblesseerde Marques en Edmilson doen. Carles Puyl ontbreekt wegens een schorsing. Barcelona neemt de eerste ontmoeting met Benfica heel serieus. Rijkaard gunde sterspelers Ronaldinho en Deco afgelopen weekeinde rust.

"Barcelona zal ook beseffen dat we dit seizoen op Europees niveau goed presteren. Die nemen echt geen risico. Barcelona is in mijn ogen samen met Juventus de favoriet voor de eindzege in de Champions League. Die prijs telt ook daar heel zwaar", aldus de voormalige coach van Ajax.

De socios van Barcelona zijn 'sneeuwvlokje' nog altijd heel dankbaar voor die ene rake vrije trap op Wembley in de finale tegen Sampdoria. De bij Barcelona nog steeds ongekend populaire Koeman zal tijdens de return in Nou Camp ongetwijfeld op een enorm applaus worden getrakteerd. "Ik bewaar nog steeds heel goede herinneringen aan Barcelona."

"Nu is het zaak dat we in de thuiswedstrijd een goed resultaat boeken. In dat geval reis ik helemaal met een goed gevoel voor de return naar Barcelona. Benfica presteert dit seizoen in uitwedstrijden vaak nog beter dan voor eigen publiek. Juist dan staan er vaak elf echte kerels op het veld. Dat miste ik nog wel eens bij Ajax. Al had ik daar weer de beschikking over creatieve spelers."