AMSTERDAM - Ajax moet vier speelronden voor het einde van de competitie serieus vrezen dat het de reguliere competitie niet bij de bovenste vijf ploegen van de eredivisie afsluit. Na het beschamende gelijke spel voor eigen publiek tegen NAC (1-1) van zondag bedraagt het verschil met nummer zes Heerenveen nog maar twee punten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Er is Ajax veel aangelegen om minimaal als vijfde te eindigen. In dat geval houden de Amsterdammers via de play-offs tussen de nummers twee tot en met vijf uitzicht op een ticket voor de voorronde van de lucratieve Champions League. Bij een lagere klassering komt bekerfinalist volgend seizoen in de UEFA-beker uit.

Play-offs

Ajax verzuimde een voorschot op de begeerde play-offs te nemen. Een week na de nederlaag tegen FC Groningen waren de Amsterdammers vooral in de openingsfase erg slordig in de afwerking. Na de snelle openingstreffer van Huntelaar in de tweede minuut mocht Rosenberg tot twee keer toe vrijstaand inkoppen. De Zweed raakte eenmaal de paal. Zijn andere inzet eindigde naast het doel van Schollen.

Ajax maakte na een redelijke openingsfase een vermoeide indruk. Gedwongen door de vele blessures moet trainer Blind wekelijks terugvallen op dezelfde spelers. "En dat was vlak na 120 minuten voetballen in de beker tegen Roda JC goed te zien", constateerde de teleurgestelde trainer van Ajax. "Te veel jongens zaten er doorheen." NAC kreeg vooral in de tweede helft enkele uitstekende kansen op de gelijkmaker. Stekelenburg voorkwam met een fraaie reflex dat Jenner gelijkmaakte. Boakye, de vervanger van de moegestreden Maduro, trapte een door Leonardo ingeschoten bal van de doellijn.

Teleurstelling

Negen minuten voor tijd voorkwam Mendes da Silva dat NAC een onnodige nederlaag leed. De middenvelder liet Stekelenburg met een prachtig schot kansloos. "Ik weet niet of ik blij of teleurgesteld moet zijn", verklaarde NAC-trainer Lok. "Gelijk spelen tegen Ajax blijft een goed resultaat, maar er had misschien wel veel meer ingezeten." Het is een klein wonder dat Ajax dit voetbaljaar nog enigszins redelijk kan beëindigen. De Amsterdammers wonnen slechts vijftien van de dertig competitiewedstrijden maar kan via de play-offs nog steeds tweede worden. Geholpen door een goede loting overleefden de Amsterdammers bovendien de eerste ronde van de Champions League.

Bekerfinale

Ajax kan op 7 mei ook nog ten koste van PSV de bekerfinale winnen. In dat geval weet helemaal niemand meer dat Huntelaar tijdens de halve finale tegen Roda JC pas in de 94e minuut een verlenging veiligstelde. "We kunnen het seizoen nog redelijk afsluiten", besefte Blind. "Maar dat moeten we nog wel even doen. We zijn nog lang niet zeker van een plaatsje bij de beste vijf. Dat wordt nog een lastige klus. We hebben geen makkelijk programma", doelde de trainer op de resterende wedstrijden tegen Roda JC, Vitesse, AZ en RKC.

NAC moet in het laatste kwartet duels de nacompetitie ontlopen. Het verschil met nummer zestien Sparta is inmiddels opgelopen tot twee punten. "En dat hadden er misschien wel vier moeten zijn", besloot trainer Lok.