ROTTERDAM - Het vormverlies van Feyenoord lijkt de laatste weken bijna onstuitbaar. De Rotterdamse ploeg won in de laatste vijf wedstrijden slechts één keer en verloor zondag kansloos met 2-0 van degradatiekandidaat ADO Den Haag. In de oude competitieopzet had zo'n slechte serie desastreuze gevolgen gehad.

Maar door de komst van de play-offs is er voor Feyenoord nog niets verloren. De Rotterdammers hebben ondanks de tegenvallende resultaten nog een helder uitzicht op de voorronde van de Champions League.

Kampioenschap

Feyenoord staat op de derde plaats en speelt dus in de play-offs om een ticket voor de voorronde van het lucratieve toernooi. Het kampioenschap is weliswaar uit zicht, maar verder dan plaats drie lijkt de ploeg niet te kunnen zakken. Het gat naar nummer vier Ajax is nog groot.

Ongeïnspireerd

Trainer Erwin Koeman vindt de play-offs desondanks een gedrocht. "Ook in deze situatie stel ik mijn mening niet bij", zei hij na de kansloze verlies tegen ADO Den Haag. Koeman vond zijn ploeg 'loom' spelen en een ongeïnspireerde indruk maken.

"Ik hoop dat het een incident is en dat we volgende week tegen FC Twente kunnen aantonen dat de bereidwilligheid er wel is. Want het was nu wel heel matig."

Oorzaak

De coach wil maandag een gesprek met zijn spelersgroep in de hoop een oorzaak te kunnen vinden voor het falen van zondag. Hij sluit niet uit dat de plaats op de ranglijst en de onmogelijkheid om nog te kunnen stijgen of zakken een rol speelt.

"Dat zou kunnen ja. Er zal ongetwijfeld een aantal jongens zijn dat zo denkt. Maar dat hoort niet zo. Dat is niet 'des topsports'. Er zitten wel 35.000 mensen te kijken."

Volgens Koeman speelde ook het duel tegen AZ van een week eerder een rol. Feyenoord speelde een goede wedstrijd maar verloor met 1-0 en raakte in die wedstrijd de tweede plaats kwijt.

Persoonlijk

Bovendien spelen er in de selectie ook enkele vervelende persoonlijke zaken. Alfred Schreuder verloor zijn zieke dochtertje en de vader van Dirk Kuijt is ernstig ziek. "Dat heeft ongetwijfeld meegespeeld in de koppen," aldus Koeman.

Nacompetitie

De offday van Feyenoord - zo omschreef Koeman de prestatie van zijn team - betekende wederom een goede stap voor opponent ADO Den Haag. De ploeg van Frans Adelaar speelt de laatste weken steeds beter en lijkt zich langzaam maar zeker te ontworstelen aan de plaatsen die nacompetitie tot gevolg hebben. De ploeg haalde uit de laatste zes wedstrijden dertien punten. De overwinning op Feyenoord noemde Adelaar "dik- en dikverdiend". "Dit zijn bonuspunten voor ons."

Kolkka

In De Kuip was ADO negentig minuten lang de beste ploeg. De Hagenaars speelden verdedigend en maakten prima gebruik van het vele balverlies dat de thuisploeg leed. De Finse linksbuiten Kolkka was veel te sterk voor zijn directe tegenstander Pieter Collen en maakte beide goals.

Bovendien debuteerde centraal achterin de van een ernstige blessure genezen Amerikaan Cory Gibbs - afgedankt door Feyenoord, maar zondag uiterst gedreven om te laten zien dat nog steeds goed kan voetballen.

Kalou

Zelfs toen Koeman na rust Van Hooijdonk en Kalou - bewust op de bank gehouden - inbracht, werd het aanvalsspel van Feyenoord niet beter. De Rotterdammers liepen zich stuk op het hechte collectief van ADO.

"Ik heb al een aantal weken geleden gezegd dat wij niet zouden degraderen. En dat zeg ik nu opnieuw", aldus Adelaar. "We halen natuurlijk niet voor niets dertien punten uit zes wedstrijden. Dat zegt veel over de kwaliteit in deze groep."