MONTREAL - De Nederlandse mannen zijn zaterdag in Montreal uitgeschakeld tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack voor landenteams. Het team, bestaande uit Cees Juffermans, Niels Kerstholt, Thomas Mogendorff, Roderick Oosten en Rudy Koek, eindigde in de kwalificatiegroep van vier landen als laatste.

Groepswinnaar Zuid-Korea plaatste zich rechtstreeks voor de finale van zondag. Nummer twee China en nummer drie Italië kunnen zich via een tussenronde nog voor de eindstrijd kwalificeren.

De Nederlandse mannenploeg had zich als nummer twaalf van de wereldranglijst aanvankelijk niet geplaatst voor het WK landenteams. Door een aantal afzeggingen kreeg Oranje op het laatste moment nog een uitnodiging.

In Montreal moesten van elk land steeds vier deelnemers in een heat aantreden op de 500 en 1000 meter. Op de 3000 meter reden twee schaatsers per land. Voor Nederland deden dat Juffermans en Kerstholt. De laatste eindigde tussen acht rijders als derde.

Daarnaast reden de landen nog een aflossingswedstrijd. Nederland eindigde in die race als vierde. Nederland vergaarde in totaal 16 punten en bleef kort achter nummer drie Italië (21 punten). Zuid-Korea haalde als groepswinnaar 52 punten, China als nummer twee 31.