DUISBURG - Roy Makaay heeft de weg naar het doel teruggevonden. De Nederlandse spits stond zaterdag weer als vanouds in de basis bij Bayern München en beloonde het vertrouwen van coach Magath met een treffer en een assist. De koploper won mede daardoor met 3-1 bij MSV Duisburg.

Makaay, in de eerste 45 minuten nergens, stelde in de tweede helft eerst Salihamidzic met een prachtpass in staat voor de 1-1 te zorgen, nadat de degradatiekandidaat vlak voor rust door een rake strafschop van Ahanfouf op voorsprong was gekomen. Vlak daarna maakte hij er zelf 1-2 van. Pizarro had het laatste woord.

Bayern liep drie punten uit op Hamburger SV. Het verschil is nu negen. HSV verloor met zijn Nederlandse supertrio voor eigen publiek met 2-4 van 'Angstgegner' Borussia Dortmund.

Oud-Feyenoorder Ebi Smolarek opende de score namens de ploeg van Bert van Marwijk. Het was zijn dertiende competitiedoelpunt, evenveel als Makaay. Rafael van der Vaart maakte na een uur plaats voor Ailton. De Braziliaan scoorde prompt (2-1) maar die voorsprong hield slechts zestig tellen stand. Dat dankte BVB aan zijn beste speler, Rosicky.

Rick Hoogendorp droeg een steentje bij aan het knappe en verdiende gelijkspel van VfL Wolfsburg tegen Schalke 04 in Gelsenkirchen: 2-2. De voormalige RKC-aanvaller was een van de uitblinkers en bovendien trefzeker. Hij maakte de 1-1. Dat was zijn eerste goal in de Bundesliga. Tommie van der Leegte werd halverwege de eerste helft gewisseld. Kevin Hofland ontbrak.