ROTTERDAM - Trainer Erwin Koeman bepaalt de komende jaren de sportieve toekomst van Feyenoord. De oud-international heeft met de Rotterdamse clubleiding overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Hij tekende zaterdag tot medio 2009 bij in de Kuip.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Koeman (44) is aan zijn eerste seizoen bezig bij Feyenoord. Daarvoor was de oud-middenvelder van FC Groningen, PSV en KV Mechelen werkzaam bij PSV (assistent-coach) en RKC Waalwijk. Zijn oude verbintenis bij de Rotterdamse volksclub liep door tot de zomer van 2007.

Geen woorden maar daden

Met een duidelijke en rechtlijnige manier van werken heeft Koeman orde gebracht in de chaos die zijn voorganger Ruud Gullit bij Feyenoord achterliet. Zijn nuchtere en professionele aanpak past uitstekend bij de roodwitte clubfilosofie van "geen woorden maar daden".

Ondanks de grote tevredenheid die over Koeman heerst, sluit Feyenoord het seizoen opnieuw zonder prijs af. Zowel in de UEFA-beker (eerste ronde) als in de Gatorade Cup (achtste finales) was de Rotterdamse ploeg snel uitgeschakeld. In de competitie presteert Feyenoord te wisselvallig om een serieuze bedreiging te vormen voor de oude en nieuwe kampioen PSV.

Topprestaties

De brigade van Koeman kan zich via de play-offs nog wel plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Daarmee zou het seizoen alsnog geslaagd zijn. Het bestuur van Feyenoord eiste van Koeman vorig jaar bij zijn aanstelling nog geen topprestaties. Daarvoor was de selectie die door Gullit en de eveneens vertrokken technisch directeur Mark Wotte was achtergelaten, niet sterk en niet stabiel genoeg.

Voor de komende jaren onder Koeman gaat het verwachtingspatroon in de Kuip langzaam omhoog. Met de nieuwe technisch manager Peter Bosz en diens mentor Wim Jansen bouwt Feyenoord aan een nieuwe, uitgebalanceerde selectie en een nieuwe toekomst.

Groeiproces

"Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin", aldus de oud-international. "We zijn met iets moois bezig. Uit het nieuwe contract spreekt veel vertrouwen. We willen stapje voor stapje hogerop. Het heeft geen zin om een keer een grote stap voorwaarts te maken om daarna weer een paar stappen terug te doen. Het groeiproces moet rustig en stabiel verlopen."

Hoewel zowel Koeman als voorzitter Van den Herik het niet met zoveel woorden zei, was de bekendmaking van het nieuws niet helemaal willekeurig gekozen. Feyenoord wilde absoluut voorkomen dat de gewaardeerde coach in verband zou worden gebracht met zijn oude club PSV, waar Guus Hiddink vrijdag zijn afscheid aankondigde.

"Toeval of niet, maar beide zaken staan los van elkaar", gaf Koeman aan. "Feyenoord informeerde via Wim Jansen in november al of ik wilde bijtekenen. Dat vond ik toen nog wat vroeg. Nu was het wel een goed moment, zowel voor mij als voor Feyenoord."