De finale serie tussen de Heerenveen Flyers en de Nijmegen Emperors zal tot het uiterste gaan. Vrijdagavond versloeg Heerenveen de Emperors met 4-7 om een beslissende vijfde wedstrijd af te dwingen, die zaterdag in het Thialf stadion zal worden gespeeld.

Nijmegen kon vrijdagavond in eigen huis de landstitel al binnenhalen, maar ondanks het uitverkochte stadion bleef het feestje uit. Halverwege de wedstrijd stond Nijmegen nog met 2-1 voor en leek de titelstrijd beslist, maar binnen een tijdsbestek van zes minuten hadden de Friezen de achterstand omgezet in een 2-4 voorsprong.

Explosief

De Emperors begonnen explosief aan de wedstrijd door in de tweede minuut al een voorsprong te nemen. Anton Buchanov maakte nog wel gelijk voor de Flyers maar de Nijmegenaaren bleven de sterkste in de eerste periode. Een minuut voor het einde van de periode bracht Bob Teunissen zijn ploeg weer op voorsprong.

De 2-1 voorsprong leek ook aan het begin van de tweede periode genoeg te zijn voor de titel. Maar de Friese aansluitingstreffer van Hans Kroon, na een fout in de verdediging, draaide het wedstrijdbeeld volledig om. Twee minuten later zette Petr Kratky zijn ploeg op een voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven.

De Nijmegese formatie besloot zich niettemin nog niet gewonnen te geven en kwam tijdens een slotoffensief, bij een 3-5 achterstand, nog dicht bij de aansluitingstreffer. Huub Verdonschot raakte de onderkant van de lat, maar de puck passeerde niet de lijn.

Grote man

Acht minuten voor tijd maakte de grote man aan Friese kant, Petr Kratky, zijn tweede goal van de avond en stuurde de play-off strijd naar een alles beslissende vijfde wedstrijd. Steven Johns deed nog wel wat terug voor Nijmegen maar het was niet meer genoeg. Anton Buchonov zette uiteindelijk de 4-7 eindstand op het bord door een 'empty-netted goal' te maken.

Brian de Bruyn, coach van de Heerenveen Flyers, was na de wedstrijd in zijn nopjes. Tegenover IJshockey.com verklaarde hij dat het doelpunt van Kroon het keerpunt was. "Daar hebben wij enorm veel kracht uitgeput en in de minuten daarna hebben wij de wedstrijd kunnen beslissen", aldus de Bruyn.