ARNHEM - Vitesse doet nog steeds mee in de strijd om Europees voetbal. De Arnhemmers pakten vrijdagavond in het Gelredome tegen Sparta (3-1) hun laatste kans om straks bij de eerste negen in de rangschikking te eindigen, goed voor de play-offs voor een plaats in de UEFA-beker.

De achterstand op de concurrenten FC Twente en NEC is na de zege tegen de Rotterdamse staartploeg zeker overbrugbaar. De scheidende trainer Sturing stapte dan ook tevreden het veld af. Vitesse kon tegen de Kasteelclub niet overtuigen, maar het resultaat maakte veel goed. In de eerste helft deden beide ploegen weinig voor elkaar onder.

Balverlies

Vitesse werkte hard en speelde aanvallender dan het op de counter loerende Sparta. De Arnhemmers leden echter te veel balverlies in de opbouw, waardoor de zwoegende spits Junker voorin te weinig steun kreeg van opkomende middenvelders. Ook de defensie greep enkele keren onzeker in. Door die slordigheid bij Vitesse achterin waren de Rotterdammers in het eerste kwartier twee keer gevaarlijk via Rose. Daarna stuitte Janssen namens Vitesse op de attente doelman Ponk.

Strafschop

Na ruim een half uur kwam Sparta op voorsprong. Blondelle trok in het strafschopgebied Oost naar de grond. De verdediger van Vitesse had geluk dat arbiter Haverkort slechts geel trok. Oost zelf benutte de strafschop: 0-1. De thuisploeg kreeg voor rust nog een grote kans op de gelijkmaker toen Knopper van dichtbij de bal op de paal knalde.

Janssen

Trainer Sturing wilde in de tweede helft geen risico lopen met Blondelle en wisselde de linksback voor De Mul. Vitesse zette Sparta meteen onder druk en had de achterstand na tien minuten weggewerkt. Janssen schoot een vrije trap fraai binnen: 1-1.

Het was daarna wachten op de voorsprong van Vitesse. In de 65e minuut maakte Junker op randje buitenspel 2-1 en enkele minuten later besliste de Mul de wedstrijd met de 3-1.

Door de nederlaag tegen Vitesse nemen de degradatiezorgen van Sparta toe. Trainer Vloet kon redelijk tevreden zijn over de eerste helft (0-1), maar daarna zakte zijn ploeg ver weg. Het werd in de tweede helft een kansloze missie.