EINDHOVEN - Het was al enige tijd officieus bekend en vrijdag maakte Guus Hiddink aan de laatste onzekerheid een einde. Na vier succesvolle seizoenen vertrekt hij bij PSV. De 59-jarige coach annex technisch directeur zei tijdens een zeer drukbezochte persconferentie op trainingscomplex De Herdgang echter nog niet waar hij na de zomer aan de slag gaat.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen is Hiddink de belangrijkste kandidaat voor het bondscoachschap van Rusland. De manager zei dat de Achterhoeker waarschijnlijk nog voor het wereldkampioenschap voetbal, dat komende zomer in Duitsland wordt gehouden, uitsluitsel geeft over zijn nieuwe werkgever. Op het WK is Hiddink coach van Australië.

Een directe aanleiding gaf de gewilde oefenmeester niet voor zijn vertrek. Hij gaf aan dat hij het na vier jaar mooi vond geweest. In de kantlijn van zijn betoog liet hij doorschemeren dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Bij PSV moest hij zich continu bewegen in de marge van de echte top, vooral financieel.

FIOD

Bovendien spelen er volgens de coach enkele "details die impact hebben". Hij doelde met name op het onderzoek van de FIOD, de opsporingsdienst van de belasting. Hiddink gaf eerder al aan zich bijzonder te storen aan de manier waarop die dienst hem heeft bejegend.

Hij zei dat hij na zijn vertrek bij PSV het liefst als bondscoach aan de slag gaat, voor een "overzichtelijke" periode van twee jaar. "Daar heb ik ervaring mee en in zo'n baan kun je je tijd heel goed managen. Zodat je er ook andere zaken naast kunt doen, zoals het inventariseren van een jeugdopleiding."

Engeland

Naast Rusland dingt ook Engeland nog naar de diensten van Hiddink. "Ik vermoed dat hij één van de laatste trainers is die over is voor die positie", zei Van Nieuwenhuizen. "Op 14 mei gaat Hiddink naar Australië voor de voorbereiding op het WK. Ik denk dat hij voor die tijd wel duidelijkheid wil hebben over zijn toekomst."

De landskampioen neemt met spijt afscheid van Hiddink, want hij bezorgde PSV in twee periodes de meeste successen: vijf landstitels, vier nationale bekers en een Europa Cup 1 en dit seizoen maakt de club nog kans op zowel het kampioenschap als de beker. Bovendien reikte de ploeg vorig jaar tot de halve finales van de Champions League.

Schimmenspel

André Ooijer reageerde teleurgesteld op het komende vertrek van Hiddink. De verdediger, lid van de spelersraad, noemde het afscheid van de succesvolle coach zwaar voor de club. "Als je ziet wat hij hier heeft neergezet, hoef je eigenlijk verder niets te zeggen. Maar aan de andere kant is wel goed dat er nu duidelijkheid is. Het schimmenspel is nu voorbij," aldus Ooijer.

Hiddink zei vrijdag dat hij "met zijn hart vergroeid is met PSV". Vanuit dat perspectief wil hij ook de komende jaren in een rol als adviseur aan de Eindhovense club verbonden blijven. "Daar praten we nu over. We hebben zitten brainstormen over hoe we dat concreet kunnen invullen. Het zal echter geen contact zijn waarin ik beslissingbevoegdheid of verantwoordelijkheid draag."

Voorzitter Rob Westerhof zei vrijdag dat hij nog niet weet wie de opvolger wordt van Hiddink bij PSV. "We gaan ons de komende tijd oriënteren. We hebben nog geen lijntjes uitgezet", aldus Westerhof. De preses wil zich de komende weken concentreren op het aanstellen van een trainer. Pas daarna wordt bekeken of de club ook een nieuwe technisch directeur nodig heeft.