AMSTERDAM - De Supportersclub Oranje heeft deze week 18.000 WK-kaarten verdeeld aan de Nederlandse voetbalfans. Na een loting werd bepaald wie voor welk WK-duel een entreebewijs kreeg. Volgens de supportersclub waren er 180.000 aanvragen gedaan.

De KNVB kreeg per duel slechts 8 procent van de stadioncapaciteit toegewezen. Bij een stadion voor 50.000 toeschouwers krijgt de bond derhalve niet meer dan 4000 tickets in handen. Veel te weinig, vindt Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersclub: "Het is echt schandalig dat de FIFA niet meer kaarten vrijgeeft", aldus Vandenberg.

Hoop op extra kaarten is er nauwelijks. Hooguit dat op het laatste moment een tegenstander van Oranje besluit enkele entreebewijzen terug te geven. "Maar die kaarten gaan in principe naar de FIFA", verduidelijkt Vandenberg. "En dan ligt het aan de welwillendheid van die bond of Nederland nog wat kaarten krijgt. Eigenlijk hebben we die hoop opgegeven."

De interesse voor het WK is zeer groot, waardoor relatief weinig Oranje-fans een kaartje voor het toernooi in Duitsland kunnen bemachtigen. Mede daardoor zijn de prijzen op de zwarte markt gigantisch gestegen. Op internetsites worden tickets voor de groepswedstrijd Nederland-Argentinë aangeboden voor ruim 1500 euro. Ook Oranje's duel met Ivoorkust is niet goedkoop: 1100 euro.

Absurd

"Echt absurde prijzen", reageert Vandenberg. "Dat krijg je dus wanneer de FIFA zo weinig kaarten krijgt. Iemand met een dikke portemonnee wil zo'n bedrag misschien neerleggen, waardoor de echte voetballiefhebber niet aan de bak komt."