AMSTERDAM - Ajax heeft zich woensdagavond op sensationele wijze geplaatst voor de finale van de Gatorade Cup. De Amsterdamse ploeg versloeg Roda JC in eigen huis met 4-1 na verlenging. Huntelaar en Babel maakten beiden twee treffers voor de thuisclub.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax kan een teleurstellend seizoen alsnog met een prijsje afsluiten. De Amsterdammers ontsnapten dankzij een wonderschone treffer van Huntelaar ver in blessuretijd (1-1). De gebroken Limburgers konden vervolgens niet meer voorkomen dat Ajax in de verlenging verder orde op zaken stelde.

De Amsterdammers plaatsten zich door de zwaarbevochten zege voor de bekerfinale waarin PSV op 7 mei de tegenstander in De Kuip is. Beide ploegen streden ook bij aanvang van het seizoen al om een titel. Toen won Ajax de Johan Cruijfschaal.

Stunt

Roda JC, bekerwinnaar in 1997 en 2000, leek lang op weg naar een stunt. De Limburgers koesterden na 94 minuten zelfs nog een voorsprong van 1-0. Ajax kwam maar niet tot een slotoffensief en leek op weg naar het zoveelste dieptepunt van dit seizoen.

Wie anders dan Huntelaar probeerde Kujovic in de allerlaatste seconde van de extra speeltijd met een omhaal te verrassen. De spits trof prachtig doel en sleepte alsnog een verlenging voor zijn ploeg uit het vuur.

Babel

Babel trof in de extra speeltijd al na vijf minuten doel. De aanvaller vierde zijn treffer met gebalde vuisten. Als invaller bij Ajax verloor Babel zijn plaats in het Nederlands elftal. Trainer Blind gunde hem de laatste maanden zelden meer dan tien minuten per wedstrijd. Opnieuw Babel en Huntelaar tekenden vervolgens voor de geflatteerde zege.

De bedenkers van de play-offs komt de uitschakeling van Roda JC niet slecht uit. Bij een Limburgse zege hadden de nummers zes tot en met negen van de eindstand van de eredivisie namelijk in de play-offs niet meer om het laatste ticket in het UEFA-toernooi gestreden. Dan was voor dit kwartet aan clubs deelname aan de Intertoto het hoogst haalbare geweest.

Vergeleken met de laatste competitiewedstrijd tegen FC Groningen kon trainer Blind van Ajax weer een beroep op Maduro, Trabelsi en Juanfran doen. Grygera, Sneijder, Heitinga en Pienaar moesten nog geblesseerd toekijken. Galasek maakte na rust zijn rentree. De Tsjech verving in de zestigste minuut jeugdspeler Anita die in zijn zestien jaar waarschijnlijk nog nooit zo laat een officiële wedstrijd had gespeeld.

Balbezit

Ajax koesterde in de wedstrijd veruit het meeste balbezit. Veel kansen leverde het overwicht van de thuisploeg niet op. Ook Roda JC was slechts sporadisch gevaarlijk. Na rust stond Maduro in de 61e minuut ongewild aan de basis van de openingstreffer. Hij speelde veel te zacht terug op Stekelenburg. Oper onderschepte de bal en liet de doelman van Ajax kansloos. 0-1.

Blind bracht de aanvallers Babel en Charisteas in de ploeg. De coach zag lijdzaam toe hoe de wissels niet in het beoogde slotoffensief resulteerden. Ajax legde zich neer bij een nieuwe teleurstelling totdat Huntelaar in de vierde en laatste minuut van blessuretijd met een rake omhaal een verlenging veiligstelde: 1-1. Babel (2) en alsnog Huntelaar schoten Ajax vervolgens alsnog naar de bekerfinale in De Kuip.