EINDHOVEN - PSV heeft woensdagavond in Eindhoven de finale bereikt van de Gatorade Cup, het nationale bekertoernooi. De titelverdediger versloeg AZ in de verlenging met 2-0. De Belg Timmy Simons maakte in de eerste helft van de verlenging de eerste treffer, Farfan besliste het duel vlak voor tijd.

Bekijk video's:
Nabeschouwing AZ Modem/ Breedband
Nabeschouwing PSV Modem/ Breedband

PSV speelt de finale tegen Ajax, dat woendag Roda JC versloeg. De bekerfinale is op 7 mei in De Kuip in Rotterdam.

PSV houdt hiermee uitzicht op de dubbel. In een tegenvallende halve finale was de riante koploper van de eredivisie met 2-0 te sterk voor AZ. Het duel leek vooraf voor de Alkmaarders belangrijker dan voor de Eindhovenaren.

AZ heeft - bijna - twee prachtige seizoenen achter de rug waarin de ploeg aansluiting vond bij de nationale top en ook internationaal aan de weg timmerde. Tot een prijs leidde die opmars echter niet. Omdat vormgever Van Galen stopt, Perez vertrekt naar Ajax en Landzaat en Opdam twijfelen over hun toekomst was het duel met PSV cruciaal in de jacht op een prijs voor deze lichting.

Vorig seizoen strandde de club in de halve finale van de UEFA-Beker en speelde het na de winterstop geen rol meer in de competitie. Ook dit seizoen kon de ploeg de race om het kampioenschap niet volhouden en is de Europese droom inmiddels uiteengeklapt. Ook de strijd om de Gatorade Cup biedt na de nederlaag tegen PSV geen kans meer op zilverwerk.

Hiddink

Voor PSV speelde het rumoer rondom trainer Guus Hiddink een rol. De aanstaande landskampioen wil in stijl afscheid nemen van de trainer die zoveel succes heeft gebracht. De onduidelijkheid rond de toekomst van Hiddink werd deels in stand gehouden omdat de Brabanders zich wilden 'focussen' op de halve finale van het bekertoernooi.

"We hebben goed gespeeld", zei Hiddink. "Vooral in de eerste helft waren we dominant. Maar ook daarna hebben we controle gehouden en af en toe wat mogelijkheden en kansjes gecreëerd. Het tekent deze ploeg dat ze ook nu professioneel zijn gebleven, ondanks alle commotie. We laten ons niet opjagen het nieuws over mijn toekomst sneller naar buiten te brengen dan wij willen. We laten het voetbal voorlopig prevaleren."

De belangen van beide clubs waren op het veld echter nauwelijks terug te zien. De eerste helft in het Philips Stadion was amper het aanzien waard. PSV was in Eindhoven de beste ploeg, maar slaagde er maar amper in om door de verdedigingslinie van AZ te breken. De Noord-Hollanders zelf kregen geen enkele kans op een doelpunt. Addo had achterin geen kind aan Arveladze. Buitenspelers Huysegems en Perez hadden ook weinig in te brengen tegen respectievelijk Lucius en Ball.

Farfan was de enige die voor rust een doelpunt had moeten maken. Hij kwam al in de vijfde minuut oog in oog te staan met AZ-doelman Timmer, maar liftte de bal net over het doel heen. Vlak voor de rust claimde PSV een penalty nadat Huysegems in zijn eigen strafschopgebied de doorgebroken Ball op zijn hakken trapte. Scheidsrechter Wegereef stond er echter bovenop en wuifde het voorval resoluut weg.

Lusteloos

Na rust zakte de amusementswaarde nog verder weg. De nummers één en twee van de eredivisie bevochten elkaar in een lusteloze strijd, waarin al vroeg duidelijk was dat een verlenging en/of strafschoppen voor een winnaar moesten zorgen. In de tweede helft kregen beide ploegen eigenlijk geen kansen op de openingstreffer.

Er waren wat halve mogelijkheden, maar die kwamen zelden voort uit een weloverwogen aanvalsopbouw.

Na 103 minuten voetbal konden de 30.000 toeschouwers in Eindhoven voor het eerst juichen. Middenvelder Timmy Simons schoot zijn ploeg van afstand, met een gemikt schot in de uiterste hoek, naar de finale van het bekertoernooi: 1-0. De 2-0 van Farfan in de negentiende minuut deed daarna nauwelijks meer terzake.

'Wreed'

"Dat is wreed voor de spelers van AZ", zei coach Louis van Gaal na de wedstrijd. "Ik vond dat wij beter waren deze wedstrijd. We maken vorderingen, komen steeds dichter bij een overwinning op PSV. Ook in dit duel hadden we meer verdiend en waren we dicht bij de finale. Maar als je drie keer in een jaar verliest van PSV kun je alleen maar concluderen dat zij de beste zijn."