BOEDAPEST - De Europese voetbalunie (UEFA) voelt zich door een plotseling offensief van de G14, een belangengroep van achttien Europese topclubs, in het nauw gedreven. In een aandoenlijke poging om de rijen gesloten te houden, wil het bestuur donderdag tijdens de algemene vergadering in Boedapest een openlijke steunbetuiging van de 52 lidstaten afdwingen.

Het college onder voorzitterschap van de Zweed Johansson heeft een motie opgesteld waarin de nationale bonden zich achter de huidige voetbalstructuur in Europa en de gangbare competities dienen te scharen. "Ik denk dat we gezamenlijk moeten aantonen wat loyaliteit betekent", legde UEFA-directeur Olsson uit. "Daarom willen we het congres vragen om uit te spreken wat voetbal voor ons inhoudt en waarin wij geloven."

Olsson zei er niet bij wat er gebeurt indien de opmerkelijke motie van het bestuur wordt verworpen. De kans daarop is echter nihil. Het overgrote deel van de lidstaten moet niets hebben van de G14, waartoe ook PSV en Ajax behoren. De nationale bonden zijn vooral bang om macht en geld aan de Europese topclubs te verliezen.

Compensatie

De G14 eist, in samenhang met een rechtszaak van de Belgische club Charleroi tegen de FIFA, een megabedrag van 860 miljoen euro van de FIFA wegens de geleden schade in de laatste tien jaar. De groepering wil compensatie voor alle internationals die bij hun nationale team geblesseerd zijn geraakt en daardoor voor korte of langere tijd bij hun club uit de roulatie waren.

De G14 wil daarnaast met de UEFA en FIFA meedelen in de forse winsten die bij het WK en EK worden gemaakt. Ook eist de prominente groep een permanente én zware vertegenwoordiging in het bestuur van de UEFA. De G14 ontkende onlangs berichten in de media dat de Europese topclubs zich helemaal van de UEFA willen afsplitsen en een eigen Champions League zouden willen opzetten.

Kritiek

In Boedapest kon de G14 woensdag op bijtende kritiek rekenen. "Deze groepering is niet legitiem", zei de Franse oud-international Platini, die als bestuurslid van de UEFA hoog aangeschreven staat om preses Johansson ooit op te volgen.

"De G14 wordt gedreven door hebzucht. Ze zijn alleen maar op nog meer geld uit. Voetbal is voor de G14 een manier om geld te maken. De UEFA heeft een andere filosofie. Wij willen ook geld verdienen, maar investeren de winsten liever in het aanleggen van voetbalvelden en in jeugdvoetbal dan in een klein groepje rijke clubs."