ROTTERDAM - Feyenoorder Salomon Kalou is "effe klaar" met minister Verdonk. Dat zei zijn zaakwaarnemer Jan de Visser dinsdag, een dag nadat de bewindsvrouw van Vreemdelingenzaken en Integatie het bezwaarschrift van de Ivoriaanse aanvaller tegen haar afwijzing van zijn versnelde naturalisatie ongegrond had verklaard.

"We hebben zes weken om in beroep te gaan bij de rechtbank in Rotterdam", lichtte De Visser toe. "We laten alles nu even betijen. Voor deelname aan het WK met Oranje is het voor Salomon nu toch te laat. Dus we hebben geen haast meer."

Ivoorkust

In principe zou Kalou met zijn vaderland Ivoorkust toch nog aan het WK in Duitsland kunnen deelnemen. Zijn oudere broer en grote leermeester Bonaventure (ex-Feyenoord) doet dat immers ook. Pikant genoeg is Ivoorkust in dezelfde WK-groep als het Nederlands elftal ingedeeld. Het onderlinge duel is 16 juni in Stuttgart.

"Salomon met Ivoorkust tegen Oranje? Dat kan ik mij niet voorstellen", gaf De Visser aan. "Maar niets is ondenkbaar in de voetballerij. Ik weet dat Salomon al geruime tijd in beeld is in Ivoorkust. Maar ik verwacht niet dat hij alsnog voor zijn geboorteland kiest. Die optie heeft hij altijd al gehad. Dus die keuze had hij dan ook veel eerder kunnen maken. Het WK zit er dus niet meer in voor Salomon."

Nederlands paspoort

Kalou kan dit jaar of later nog steeds versneld een Nederlands paspoort bemachtigen. Maar dan moet hij wel voldoen aan twee belangrijke eisen van Verdonk: slagen voor de naturalisatietoets en aantonen dat hij zich voor langere tijd in Nederland wil vestigen.

De Visser kon dinsdag nog niet zeggen of zijn beschermeling alsnog een nieuwe poging gaat wagen of de zaak voorlopig op zijn beloop laat. "De komende weken bekijken we wat voor Salomon de beste en verstandigste weg is", zei De Visser, zelf oud-voetballer van Feyenoord. "Of hij nog steeds Nederlander wil worden? Tussen willen en kunnen kan een groot verschil zitten. Dat heb je in deze zaak wel gezien."

Transfervrij

De Visser moet met Feyenoord ook nog in conclaaf over een mogelijk nieuw contract voor Kalou. De huidige verbintenis van de 20-jarige Afrikaan loopt medio 2007 af. Daarna kan hij transfervrij de Kuip uit wandelen. Dat zal Feyenoord absoluut willen voorkomen.

"Maar de contractbesprekingen staan los van de naturalisatieprocedure", benadrukte De Visser. "Dat zijn twee verschillende zaken. Ik hoor wel wat Feyenoord wil. Daarna zullen wij ons standpunt bepalen. Ook in deze kwestie nemen we rustig de tijd."