ROME - Neonazistische groepen uit Europa zijn van zins om tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland supporters van elftallen uit islamitische landen aan te vallen. Ultrarechtse groeperingen uit verscheidene Europese landen, waaronder ook Nederland, zouden dat hebben besproken tijdens een opmerkelijke gezamenlijke bijeenkomst afgelopen weekeinde in Oostenrijk.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica waren er bij de vergadering tientallen vertegenwoordigers van supportersgroepen en ultrarechtse groepjes bijeen. Ze zouden tijdens het WK deze zomer vooral Turken, Algerijnen en Tunesiërs willen gaan belagen.

Een Italiaanse extreemrechtse supporter van AS Roma, die kennis zou hebben van de bijeenkomst, sprak in het Italiaanse dagblad van een "bloedbad" tijdens de wereldkampioenschappen, die van 9 juni tot 9 juli worden gehouden.

Oostenrijkse autoriteiten konden dinsdagmiddag niet bevestigen dat ultrarechtse groepen in het weekeinde hebben vergaderd in het land. De bijeenkomst zou hebben plaatsgehad in Braunau, maar de politie daar heeft evenmin weet van een vergadering waarbij tientallen neonazi's aanwezig zouden zijn geweest.