CHARLEROI - De achttien machtigste voetbalclubs uit Europa, samengebracht in de zogenoemde G14, hebben maandag voor de rechtbank in Charleroi ingezet op een schadevergoeding van 860 miljoen euro van de wereldvoetbalbond FIFA. De groep wil dat bedrag als compensatie voor de afwezigheid van hun topspelers wegens opgelopen blessures bij nationale elftallen gedurende de afgelopen tien jaar.

Advocaat Jean-Louis Dupont van de G14 eiste het bedrag namens de Europese topclubs bij de start van de "zaak-Oulmers" in Charleroi. De Belgische voetbalclub Charleroi claimt daarin een vergoeding van 615.955 euro voor het wegvallen van de speler Abdelmajid Oulmers, die op 17 november 2004 tijdens een interland van Marokko tegen Burkina Faso zwaar geblesseerd raakte. De G14 heeft zich in de affaire achter Charleroi geschaard.

Schadeloos

In zijn openingsspeech verklaarde Dupont dat de FIFA gedwongen moet worden gedupeerde clubs schadeloos te stellen omdat spelers vaak niet voor hun clubs konden uitkomen door blessures die ze opliepen bij interlandwedstrijden. "Het bedrag compenseert de tijd die de clubs spelers ter beschikking stelden voor duels onder de FIFA-vlag en de tijd die ze afwezig waren door blessures opgelopen bij de nationale teams."

In de ogen van de G14 is de regeling van de FIFA dat clubs hun spelers moeten afstaan in strijd met de Europese wetgeving. In de reglementen van de wereldvoetbalbond valt onder artikel 37 te lezen dat de clubs die spelers afstaan aan nationale elftallen geen recht hebben op een financiële vergoeding en zelf verantwoordelijk blijven voor het betalen van de verzekeringen van spelers.

De G14, die al eerder probeerde de dominante positie van de FIFA aan te pakken, vindt dat belachelijk omdat de clubs op die manier twee keer worden gepakt in geval van blessures. Spelers kunnen dan niet op het veld staan en ze moeten wel worden doorbetaald door de clubs. Bij de topclubs zijn weeksalarissen van 175.000 euro geen incident.

2,5 miljard euro

"Het WK in Duitsland levert de FIFA 2,5 miljard euro op. Geen enkele euro komt daarvan terecht bij de clubs die de cruciale ingrediënten - spelers - ter beschikking stellen voor zo'n mondiaal toptoernooi", aldus Dupont voor de rechtbank.

Afgelopen week probeerde de FIFA de rechtszaak van Charleroi te voorkomen. Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA zou vrijdag nog gesproken hebben met de voorzitter van de Belgische voetbalclub, Abbas Bayat, maar niet tot een oplossing zijn gekomen.