AMSTERDAM - Turner Jeffrey Wammes blijkt zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Lyon beide enkels gebroken te hebben. Dat wees een onderzoek in een ziekenhuis in Amsterdam maandag uit. Het 19-jarige toptalent kan daardoor de rest van dit seizoen wel vergeten.

Wammes heeft volgens bondsarts Liesbeth Lim van de turnbond KNGU beide onderste enkelgewrichten gebroken. Volgende week ondergaat hij een operatie om de stand van de gewrichten zo optimaal mogelijk te krijgen. Vervolgens zal hij moeten revalideren.

"Het is moeilijk te zeggen wat de gevolgen op lange termijn zijn", aldus Lim. "Over een half jaar moeten we gaan bekijken wat de 'restschade' is. De enkels kunnen stijf blijven, maar of dat bij Jeffrey ook gebeurt, moeten we afwachten."

Foto's

In Frankrijk werden in het weekeinde al foto's gemaakt. Daarop was niet echt een breuk te zien. "Ik mocht ze niet met de artsen bespreken", zei Lim, "maar in het hotel heb ik ze wel kunnen bekijken. Ik vertrouwde het niet en heb Jef doorverwezen voor een paar goede scans. Een CT-scan heeft nu dit resultaat uitgewezen. Verschrikkelijk."

Wammes heeft samen met boegbeeld Yuri van Gelder het Nederlandse mannenturnen de laatste jaren in hoog tempo opgestuwd naar mondiaal niveau. Wammes veroverde vorig jaar bij de EK brons op sprong en haalde in november bij de wereldtitelstrijd in Melbourne maar liefst drie individuele finales.

Dit jaar was voor Wammes een voorname rol weggelegd bij het komende EK (Volos) en WK (Aarhus), waar Nederland met de landenploeg moet beginnen aan de lange weg naar olympische kwalificatie voor Peking 2008. Zonder Wammes lijkt dat een onmogelijke opgave.

Met Epke Zonderland en ringenspecialist Van Gelder vormt de allrounder de kern van de ploeg. In Aarhus moet de mannenploeg in oktober bij de beste 24 landen eindigen om volgend jaar bij de wereldtitelstrijd in Stuttgart mee te mogen doen om olympische kwalificatie.