ROTTERDAM - Salamon Kalou zal niet voor het Nederlands elftal uitkomen op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft het verzoek tot versnelde naturalisatie van Feyenoord-voetballer Salomon Kalou definitief afgewezen. Dat heeft ze hem maandag laten weten.

"Minister Verdonk stelt hem eisen waaraan binnen zo'n korte termijn onmogelijk voldaan kan worden", stelt mr. Jelle Kroes, de advocaat van Kalou. Kroes reageert daarmee op het besluit van de minister van Vreemdelingenzaken maandag om het bezwaarschrift van de Feyenoorder tegen een eerdere afwijzing van een versnelde naturalisatie ongegrond te verklaren.

De 20-jarige Ivoriaan wilde versneld een Nederlands paspoort bemachtigen om met Oranje te kunnen deelnemen aan het komende wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Maar volgens Verdonk voldoet hij daarvoor nog niet aan alle voorwaarden. Zo moet hij slagen voor een naturalisatietoets en aannemelijk maken dat hij in Nederland wil blijven wonen.

Feyenoord

Op de website van Feyenoord geeft Kroes wel aan dat de definitieve strijd om het Nederlanderschap voor de Ivoriaan nog niet is afgerond. "Wij verwachten zonder meer dat Salomon alsnog Nederlander kan worden. Minister Verdonk heeft zelf ook al eens aangegeven dat Kalou uiteindelijk in aanmerking zal komen voor een Nederlands paspoort. Maandag heeft zij laten weten dat ze Salomon wel versneld Nederlander wil maken, maar pas na het WK."

Kroes vindt het opvallend dat Kalou eerst de naturalisatietest moet halen. "Als reden daarvoor geeft de minister dat hij als topsporter een rolmodel is. Als topsporters Nederlander willen worden moeten ze blijkbaar dus eerst de naturalisatietoets halen, terwijl artikel 10 van de wet nu juist de mogelijkheid biedt daarvan af te wijken. Volgens mij is dit nieuw beleid. Wie het nog begrijpt mag het zeggen", aldus Kroes in de verklaring.

Verdonk zag haar afwijzing van het verzoek tot een versnelde naturalisatie twee keer ontkracht, door de rechtbank in Rotterdam en door de Raad van State. Beide beschouwden de motivering van de minister te weinig onderbouwd.

Rechter

Mr. Kroes gaf maandag aan dat Kalou nu in principe pas in 2009 in aanmerking komt voor een Nederlands paspoort. "Er staan ons echter nog enige rechtsmiddelen ter beschikking om het misschien eerder te krijgen", stelt Kroes. "Zo kunnen wij ons gelijk nog halen bij de bestuursrechter. Die rechtsgang sluit ik ook zeker niet uit. Die keuze is uiteindelijk aan Salomon."

Kalou was in november vorig jaar gezakt voor de toets. Na 9 mei kan hij een nieuwe poging wagen. Als hij dan slaagt en aan de andere voorwaarde voldoet, kan hij alsnog in een nieuwe procedure opnieuw een verzoek tot versnelde naturalisatie indienen. Het is echter de vraag of hij het WK dan nog haalt.

Van Basten

Verdonk heeft nu het bezwaarschrift van Kalou tegen de eerdere afwijzing ongegrond verklaard. Eind vorige maand had de bewindsvrouw al aangegeven dat ze van plan was negatief te beslissen. Maar Kalou kreeg nog een kans om zijn visie te geven. Hij deed dat schriftelijk en liet een hoorzitting aan zich voorbij gaan.

Ook stuurde Kalou een persoonlijke brief aan de minister waarin hij stelde zeer ongelukkig te zijn met de manier waarop zijn verzoek tot versnelde naturalisatie tot dan toe was behandeld. De zaak duurt al bijna anderhalf jaar. De voetballer had half oktober 2004 een verzoek tot versnelde naturalisatie ingediend.

Bondscoach Marco van Basten toonde zich ook teleurgesteld in het besluit van de minister. "In de eerste plaats is het natuurlijk jammer voor Salomon zelf. Ik weet hoe graag hij komende zomer voor Nederland had willen spelen tijdens het WK. Zelf had ik heel graag met hem willen werken. Nu zullen we langer geduld moeten hebben."