GRONINGEN - Ajax moet vijf speelronden voor het einde van de reguliere competitie nog steeds vrezen voor deelname aan de play-offs. Een door veel blessures bijna onherkenbare Amsterdamse ploeg kon zondag niet voorkomen dat nummer zes FC Groningen de achterstand op de ranglijst tot slechts drie punten verkleinde: 3-2.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax verdedigt deze minimale voorsprong de komende weken tijdens thuiswedstrijden tegen NAC, AZ en Vitesse. De Amsterdamse nummer vier van de eredivisie moet nog op bezoek bij Roda JC en RKC. Ajax houdt alleen kans op een ticket voor de voorronde van de Champions League wanneer het bij de bovenste vijf eindigt.

Nerveuzer

Op weg naar de play-offs kijkt Ajax steeds nerveuzer naar de maar volstromende ziekenboeg. Trainer Blind kon tegen FC Groningen niet beschikken over de geblesseerde Grygera, Trabelsi, Galasek, Sneijder, Heitinga en Emanuelson. Maduro werd ook nog ziek en Juanfran ontbrak wegens een schorsing. Tot overmaat van ramp viel Pienaar in het sfeervolle Euroborg na een half uur uit met een enkelblessure.

Halve finale

Blind heeft goede hoop dat Maduro, Juanfran, Trabelsi en Galasek woensdag de halve finale in de beker tegen Roda JC kunnen spelen. Het overige zestal ontbreekt volgend weekeinde waarschijnlijk ook nog in de competitiewedstrijd tegen NAC. Ook Vermaelen moet dan toekijken. De Belg kreeg in de 79e minuut van het duel met FC Groningen zijn tweede gele kaart.

Blind

Een geïrriteerde Blind benadrukte na alweer de negende competitienederlaag dat het louter toeval is dat Ajax dit hele seizoen een overvolle ziekenboeg heeft. "De één heeft het aan zijn nieren en de ander aan zijn kruisband. Dan heeft iemand weer een hersenschudding en natuurlijk zijn er ook spelers met spierblessures. Ik zie geen overeenkomsten. Ik geef ze genoeg rust en het ligt ook niet aan de trainingen."

Debuut

In tegenstelling tot zijn nieuwe trainer hoorde je jeugdspeler Anita niet klagen over de vele blessures. Hij debuteerde op zestienjarige leeftijd in de hoofdmacht van zijn geliefde club. De kleine middenvelder trad voorzichtig in de voetsporen van Cruijff die ooit op 17-jarige leeftijd in de uitwedstrijd bij GVAV op Groningse bodem zijn profloopbaan bij Ajax begon.

Anita, volgende maand zeventien, is overigens niet de jongste debutant bij Ajax. Seedorf speelde al op zestien jaar en 211 dagen in het eerste elftal van de Amsterdamse club. Behalve Anita speelden ook jeugdspelers als Boakye en Timisela de hele wedstrijd. De 17-jarige Sarpong verving na een half uur de geblesseerde Pienaar.

FC Groningen

FC Groningen kwam na 13 minuten op voorsprong door een benutte strafschop van Levtsjenko. Scheidsrechter Blom wees naar de stip omdat Vermaelen de bal met de hand beroerde. Huntelaar maakte in de achttiende minuut met een vallende kopbal gelijk, waarna Nevland in blessuretijd van de eerste helft voor 2-1 zorgde.

Vermaelen kopte Ajax in de 68e minuut nog op gelijke hoogte maar Van der Linden voorkwam twee minuten later met een harde trap dat de zwaar gehandicapte Amsterdammers alsnog een punt aan de ontmoeting overhielden. "Dat was een schot van een Rotterdammer die tegen Ajax speelt", oordeelde de winnende trainer Jans.