CALGARY - Cindy Klassen is zondag in Calgary voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene allround geworden. De schaatsster uit Canada was op de Olympic Oval een klasse apart. Ze won alle afstanden en behield een immense voorsprong op haar naaste concurrentie. Het zilver ging naar de Duitse Claudia Pechstein, Kristina Groves uit Canada werd derde.

Klassen greep de titel in stijl. Ze verbeterde namelijk ook het wereldrecord puntentotaal: 154,580. Het oude record stond al op haar naam: 157,177. Beste Nederlandse was Ireen Wüst. De olympisch kampioene eindigde als vierde.

Op de afsluitende vijf kilometer klokte Klassen een tijd van 6.48,97 (baanrecord). De jonge Tsjechische rijdster Martina Sablikova onderstreepte haar klasse door de tweede plek op te eisen (6.50,45).

Pechstein werd derde en stelde zodoende het zilver veilig. Wüst eindigde op de vijf kilometer als zevende, terwijl Tessa van Dijk negende werd. De jonge rijdster werd zodoende tijdens haar debuut op het WK allround als achtste geklasseerd in de eindrangschikking. Wieteke Cramer vond haar naam terug op de elfde plek.

Waanzinnig snel

De wereldtitelstrijd allround bij de vrouwen was bij wijze van spreken al beslist voor het was begonnen. Op Cindy Klassen stond dit weekeinde in Calgary geen maat. De Canadese was zo waanzinnig snel op de 500 meter dat het toernooi meteen voorbij was.

Ze reed 37,51, terwijl ze niet eens een echte specialiste is op de afstand. Slechts vier vrouwen waren ooit sneller. Landgenote Catriona LeMay-Doan, nog steeds houdster van het wereldrecord (37,22) sprak van een verbluffende prestatie. "Maar de spanning was wel meteen weg."

Wereldrecord

Kort later reed Klassen een al even indrukwekkend wereldrecord op de 3000 meter (3.53,34). Zelf echter was ze het meest te spreken over haar prestatie op de sprint. "Ik had nooit gedacht zo snel te kunnen zijn. Een lage 38'er misschien, maar meer niet. Dit is onvoorstelbaar."

Echte specialisten hadden volgens Klassen over de baan gevlogen. Misschien zelfs dat de uit december 2001 stammende toptijd van LeMay in het geding was gekomen. "Het ijs was fantastisch", zei Klassen. "Bovendien had ik het gevoel te worden gedragen door het publiek. Alles leek vanzelf te gaan."

De riante voorsprong was voor Klassen geen aanleiding op de tweede dag te consolideren. Ze won de 1500 meter door de tweede tijd ooit (1.51,85) te rijden. Ook de slotafstand trok ze naar zich toe, al bleef het wereldrecord van Pechstein buiten bereik. Wel scoorde ze nog een wereldrecord punten, 154,580.

Toeschouwers

Het schaatsen leeft in Canada. Voor het eerst sinds de Winterspelen van 1988 was de Olympic Oval met ruim 3500 toeschouwers vol. Door hun medaille-rush in Turijn hebben Klassen en co de sport weer onder de mensen gebracht. "De kinderen op straat willen doen wat wij doen", zei Klassen. Dat vond ze nog het mooiste.

Vijf medailles won Klassen in Turijn. Daar was 'slechts' een gouden bij (op de 1500) en gezien haar machtsvertoon in Calgary mag dat een wondertje worden genoemd. Canada investeert nadrukkelijk in de wintersporten, met het oog op Vancouver 2010. Turijn leverde al acht podiumplaatsen op bij het schaatsen. "Dat kunnen er over vier jaar best meer zijn", verklaarde Klassen.

Hoewel bij de WK bijvoorbeeld Anni Friesinger (en Renate Groenewold) ontbrak, lijkt voorlopig niemand Klassen te kunnen stuiten. Dat de voormalig ijshockeyster veel kan was al bekend. In 2003 werd ze al eens wereldkampioene allround, in een jaar waarin ze bovendien nog eens tweede werd op de mondiale titelstrijd sprint. Een zware armblessure wierp haar daarna terug.

In het seizoen 2005-2006 bewees Klassen weer helemaal terug bij de wereldtop te zijn. De mondiale allroundtitel in 'haar' Calgary vormde een gepaste afsluiting.