CALGARY - Ireen Wüst heeft zondag tijdens het wereldkampioenschap allround in Calgary een Nederlands record op de 1500 meter gereden. De olympisch kampioene noteerde een tijd van 1.54,03 en dook daarmee onder de oude toptijd van 1.54,93. Die stond overigens ook al op de naam van Wüst en stamde uit november 2005.

Ireen Wüst is negentien jaar en olympisch kampioene. Aan grootheidswaanzin lijdt de Brabantse desondanks niet. "Als ik groot ben, wil ik net zo goed als Cindy Klassen worden", grapte ze, na de door de Canadese gewonnen wereldtitelstrijd allround van Calgary.

Klassen reed in de Olympic Oval als een kerel, zou men kunnen zeggen. Slechts vier vrouwen waren ooit sneller op de 500 meter, op de 3000 reed ze haar eigen wereldrecord aan flarden. "Ik heb respect voor haar", zei Wüst, die als nummer vier het podium miste. "Aan het begin en het eind van het seizoen rijdt ze wereldrecords. Dat zegt veel."

Strijdend

Als debutante in het profcircuit presteerde Wüst dit seizoen zoveel dat de kenners haar in Calgary tot de favorieten rekende. Dat was enigszins voorbarig. Ze kwam er dit weekeinde, waar het ging om goud, niet aan te pas. "Ik ben ten onder gegaan, maar wel strijdend", zei ze. "Ik leg me niet zomaar bij een nederlaag neer. Dan maar doodgaan."

Na de 500 meter was de marge met de onaantastbare Klassen al te ver opgelopen. Op de 3000 meter, 'haar' afstand van Turijn, kwam ze als nummer zeven niet in de buurt van het wereldrecord van Klassen.

Op de slotdag werd ze tweede op de 1500, met (zoals ze had aangekondigd) een aanscherping van haar nationale record, 1.54,03. Op de 5000 meter reed ze zo'n tien seconden onder haar persoonlijk beste tijd.

Ziek

Geen medaille, maar excuses voerde ze niet op. Pas na lang aandringen gaf ze toe dat het feit dat ze vier dagen flink ziek was geweest en een kilootje of vier aan gewicht verloor, van invloed kon zijn geweest. "Heel misschien heeft dat meegespeeld. Toch ben ik wel vaker ziek geweest, om daarna heel goed te rijden. Wat ik nu heb laten zien was niet goed genoeg."

Desondanks mag het jaar van Wüst sensationeel worden genoemd. Goud en brons in Turijn, drie nationale afstandstitels, derde bij de EK allround, het kon niet op. Daarom relativeerde ze in Calgary. "Het had beter gekund maar ik heb het Nederlandse schaatsen hier niet te schande gemaakt."

Hoewel Wüst in Calgary niet 'super' was, klasseerde ze zich wel als beste Nederlandse. Na het (ziek) wegvallen van Renate Groenewold kon dat ook bijna niet anders. Toch bleef met name debutante Tessa van Dijk aardig in haar spoor. Ze eindigde met plaats acht zelfs hoger dan Wieteke Cramer, de nationaal kampioene.