ROTTERDAM - De vijfde plaats van FC Utrecht in de eredivisie is tegen Sparta (1-0) nauwelijks in gevaar gekomen. Het elftal van trainer Booy mag het zichzelf wel verwijten dat het zondagmiddag tegen de povere Rotterdamse staartploeg niet verder kwam dan een doelpunt van Dave van den Bergh, al in de 26e minuut. Daardoor maakte FC Utrecht het zich nog onnodig moeilijk in de slotfase.

Booy

Ondanks matig spel in de tweede helft op het Kasteel stapte FC Utrecht toch met een tevreden gevoel het veld af. Het bereiken van de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions Leaugue kwam toch weer een stap dichterbij. "Deze wedstrijd was toch wel cruciaal. Je houdt dan, met nog vijf duels te gaan, bij winst alles in eigen hand. Dat is gelukt. Ik vond dat we tegen Sparta een uur lang prima hebben gespeeld, met volop kansen op 2-0. Maar toen die tweede treffer uitbleef, werd het rommeliger en moesten we tot het einde oppassen", aldus Booy.

FC Utrecht had het duel al voor rust moeten beslissen. De ploeg kreeg via Caluwé, De Jong en Nelisse voldoende kansen om het kwaliteitsverschil met Sparta in doelpunten uit te drukken. Het bleef bij een treffer van Dave van den Bergh, na voorbereidend werk van Ramzi.

De thuisploeg mazzelde nog dat een onbesuisde actie van Polak op slag van rust onbestraft bleef. De Spartaan maakte een trapbeweging naar het hoofd van de op de grond liggende Tiendalli. De arbitrage zag echter niets.

In de tweede helft speelde FC Utrecht nog een kwartier goed, met kansen voor Nelisse en De Jong. Daarna ging de ploeg mee in het armoedige spel van Sparta, dat grossierde in balverlies en overtredingen. Trainer Vloet was met de Kasteelclub een van de grote verliezers in deze speelronde. In de strijd om de veilige vijftiende plaats pakten de concurrenten ADO Den Haag, Heracles Almelo en NAC Breda wel punten.

FC Twente

FC Twente heeft zondagmiddag twee kostbare punten laten liggen in de strijd voor de play-offs. Bij hekkensluiter RBC Roosendaal kwamen de Tukkers pas in de slotfase op 1-1. Daarmee behield FC Twente weliswaar het ongeslagen record van acht wedstrijden onder interim-trainer Van Staa, maar de manier waarop de Tukkers de eerste nederlaag voorkwamen, was bepaald niet overtuigend.

"We hebben een punt gewonnen," sprak dan ook een opgeluchte Van Staa. "En wij twee verloren," mocht RBC-trainer Maaskant niet zonder trots opmerken. "Want als wij in de tweede helft nog twee, drie keer scoren, zie ik FC Twente niet meer terugkomen." RBC Roosendaal begon onverwacht met een verwoed offensief, dat na zes minuten uitmondde in de 1-0 van Sillah. De aanvaller profiteerde van een enorme blunder van FC Twente-verdediger Zomer.

RBC

De Roosendalers waren zelfs nog dicht bij 2-0, maar Smolders zag zijn lob net over gaan. FC Twente reageerde apathisch op het onstuimige RBC.

Pas na 34 minuten kregen de Tukkers hun eerste kans, maar Gerritsen lobde juist naast het doel van de al verslagen doelman Volders. Even later moest de Brabantse doelman de hulp inroepen van Lammens, nadat hij een schot van Touma slechts half kon keren en de verdediger op de doellijn redding kon brengen.

Na rust kon FC Twente geen moment de indruk wekken dat het de achterstand ongedaan wilde maken. Hoewel de Tukkers in die fase voornamelijk op de helft van de Roosendalers speelden, konden ze amper gevaarlijk worden. Slechts N'Kufo kon een keer uithalen, maar Volders kon de gelijkmaker met een prima reactie voorkomen. Pas zeven minuten voor tijd kwam FC Twente op gelijke hoogte. Bakircioglu lobde fraai de gelijkmaker over doelman Volders (1-1), nadat Sillah en Kpaka nog de kans op 2-0 hadden laten liggen.