ALKMAAR - In de strijd om de tweede plaats heeft AZ zondag met 1-0 gewonnen van Feyenoord. Met zijn 21e competitietreffer besliste Arveladze het boeiende duel. AZ keerde door de zege terug op de tweede plaats, met een punt voorsprong op Feyenoord.

Bekijk video Feyenoord: Modem/ Breedband

Bekijk video AZ: Modem/ Breedband

Sluipschutter Arveladze maakte in de 58e minuut het enige doelpunt. Daardoor keerde de ploeg van coach Van Gaal na geruime tijd terug op de tweede plaats, met een punt meer dan de Rotterdammers. PSV is de lachende koploper met een voorsprong van negen punten op de 'naaste' belager, die nu weer uit Alkmaar komt.

Boeiende wedstrijd

Met elf WK-kandidaten op het veld, zeven bij AZ en vier bij Feyenoord, boeide de wedstrijd vanaf de eerste minuut. Het eerste half uur was onmiskenbaar voor de thuisploeg. De Alkmaarse formatie trachtte de defensie van Feyenoord in een hoog tempo stuk te spelen. Dat gebeurde op de ouderwetse AZ-manier, met technisch verzorgd en gevarieerd voetbal.

Op de vleugels ging van verdediger De Cler, slecht afgestopt door tegenstander Castelen, en aanvaller Meerdink de meeste dreiging uit. De vele voorzetten vanaf de zijkant leverden echter te weinig doelpogingen op. Dat kwam ook doordat clubtopscorer Arveladze, terug na een korte rustperiode, goed door Vlaar uit de wedstrijd werd gehouden.

Vlaar

Voor de robuuste verdediger was het duel in Alkmaar een speciale wedstrijd. Hij stapte tijdens de winterstop na veel geharrewar en enkele aanvaringen met Van Gaal over naar Feyenoord. Vlaar werd zondag bij zijn rentree in de Hout dan ook voortdurend uitgefloten door zijn vroegere supporters. Hij bleef echter onverstoorbaar zijn werk doen.

De Rotterdamse ploeg, die in de opbouw veel balverlies leed, mocht blij zijn dat AZ in het grote openingsoffensief niet tot scoren kwam. De veelbelovende Medunjanin was in de negende minuut het dichtste bij de openingstreffer. De jeugdinternational, die van Van Gaal de voorkeur kreeg boven de afzwaaiende Van Galen, schoot na een fraaie solo naast.

Pas na een angstig halfuur kreeg de Rotterdamse ploeg greep op het aandringende AZ. In de slotfase van de eerste helft dwong Feyenoord onder aanvoering van de sleurende Kuijt zelfs een hele serie kansen af. Vlaar (gered op doellijn door Schaars), De Guzman (zijnet), Kalou (paal) en Kuijt (voorlangs) verzuimden de score te openen.

Blunder

Feyenoord nam ook na de rust het initiatief. Een kopbal van Paauwe eindigde op de paal en Kuijt werkte de bal in kansrijke positie naast. In de 58e minuut kwam Arveladze voor de eerste en enige keer in beeld. De sluwe spits profiteerde van een blunder bij doelman Aerts, de vervanger van de geblesseerde Lodewijks, 1-0.

Van Gaal reageerde meteen en bracht de uitgeruste Perez in voor Meerdink. Een luxe-wissel, die hij kort daarna liet volgen door een tactische ingreep: verdediger Steinsson voor middenvelder Medunjanin. AZ had behoefte aan meer defensieve steun door het inbrengen van het Rotterdamse breekijzer Van Hooijdonk. De lange routinier kwam evenwel niet echt in scoringspositie. Hij kon evenmin zijn gehaaste ploeggenoten bedienen.

De beste kans was in de extra tijd voor Perez, die doelman Aerts op zijn weg vond. Daarmee maakte de reservekeeper van Feyenoord zijn beslissende fout een heel klein beetje goed.

Van Gaal

"Ik heb een ouderwets AZ gezien", sprak de winnende coach voldaan. Van Gaal had vooral in de eerste helft genoten van zijn team. "We hebben laten zien dat we een topploeg onder druk kunnen zetten en ook kunnen houden. Helaas resulteerde ons overwicht niet in een groot aantal kansen. Dat kwam doordat de eindpass vaak onzuiver of te hard was."

Die doelpunten die we niet hebben gemaakt, hebben we bewaard voor komende woensdag. Dan is PSV aan de beurt." Voor de bekerwedstrijd in Eindhoven kondigde Van Gaal een rentree in het basisteam van Perez en Van Galen aan. De twee gangmakers van AZ waren tegen Feyenoord slechts invallers. "Ja, ik blijf tot het einde van het seizoen roteren", legde Van Gaal uit.

Effe scoren

Evenals Perez en Van Galen kreeg Arveladze de laatste weken extra rust. De sluwe spits keerde tegen Feyenoord terug in het basisteam en scoorde prompt. "Ik wilde hem een uur speeltijd geven. In de rust zei ik nog tegen hem: 'scoor effe voordat ik je wissel'. Dat deed hij nog ook. Dat was wel grappig.

Schreuder

"We hebben voor de familie Schreuder gespeeld", legde trainer Koeman na afloop uit. Dinsdag overleed het zesjarige dochtertje van middenvelder Alfred Schreuder aan een ongeneeslijke ziekte. Koeman gaf het publiek een groot compliment voor de imponerende minuut stilte ter nagedachtenis aan Anouk. Vader Alfred en zijn naaste familie keken thuis voor de televisie toe. De langdurig geblesseerde voetballer stuurde meteen na de korte plechtigheid een sms aan AZ-directeur Marcel Brands waarin hij zijn dank uitsprak voor alle steun. "Hier zijn geen woorden voor", liet Schreuder weten.