TALLINN - Judoka's Daniëlle Vriezema en Miranda van den Broek hebben tijdens het wereldbekertoernooi in Tallinn goud gewonnen in hun klasse. De 28-jarige Vriezema, viervoudig Nederlands kampioene, was in de klasse tot 63 kilogram in de finale veel te sterk voor de Duitse Claudia Malzahn. Van den Broek (26) versloeg zondag in de klasse tot 78 kg de Tsjechische Alena Eiglova. Beide vrouwen beslisten hun duel op ippon.

Ook Nynke Klopstra was succesvol in Estland. De dertiger uit Friesland veroverde in de klasse tot 48 kilogram via de herkansing brons. Ze verloor in de eerste ronde op ippon van de Wit-Russische Lesjsjenka, die later het toernooi op haar naam schreef.

Oppermachtig

Vriezema behaalde vorige maand al brons op het Super-A-toernooi in Hamburg. In Tallinn trok de diëtiste bij de landmacht de stijgende lijn in haar vorm door. Haar eerste twee partijen won ze met ippon. In de halve eindstrijd was de Belgische Verheeke meer dan lastig, maar met een koka plaatste Vriezema zich toch voor de finale. Daarin was ze tegen haar Duitse opponente opnieuw oppermachtig.

"Ik was superscherp", jubelde Vriezema. "Het liep gewoon fantastisch. Deze toernooizege is heel belangrijk voor mij, want binnenkort worden de tickets vergeven voor het Europees kampioenschap eind mei in Finland. Daar wil ik natuurlijk bij zijn."

Sterk toernooi

Van den Broek zette een sterk toernooi neer in de klasse tot 78 kilogram. De Apeldoornse, uitkomend voor team Bijsterbosch, versloeg achtereenvolgens de Duitse Julia Basler, de Wit-Russische Aksana Ablamskava, de Poolse Agnieszka Czepukojc en uiteindelijk Eiglova.

Klopstra was door een zware knieblessure bijna een jaar uitgeschakeld. In Tallinn beleefde ze een fraaie rentree op het internationale podium. De Friezin liet zich niet afleiden door haar afgetekende nederlaag in de eerste ronde tegen kampioene Lesjsjenka. Via drie overwinningen in de herkansing behaalde de ervaren judoka alsnog brons.