SEPANG - Het Renault-F1-team boekte in Maleisië de eerste dubbelzege van het seizoen. Giancarlo Fisichella pakte na de pole position ook de zege. Teamgenoot Fernando Alonso maakte het feest compleet voor het Franse team door Jenson Button van de tweede plaats te houden.

Na de nipte overwinning in Bahrein maakte Renault deze keer duidelijk wie momenteel de baas is in de Formule1. Polesitter Giancarlo Fisichella liet zich bij de start niet verrassen en zorgde meteen voor een kleine kloof met de andere rijders. De Italiaan reed foutloos de ene snelle ronde na de andere en kende voor één keer ook geen pech. Wat niet gezegd kan worden van Kimi Raïkkönen. De Fin stond al in de eerste ronde werkloos toe te kijken nadat zijn McLaren een tik had gekregen. De Iceman kan zich misschien troosten met het idee dat de man die als eerste uitviel in Bahrein deze keer als winnaar over de streep reed.

De opgave van Raïkkönen is alvast een heel goede zaak voor wereldkampioen Alonso. De Spanjaard speelde deze keer nooit echt mee voor de zege, maar is toch de grote winnaar van de dag. En terecht want wat de wereldkampioen in de eerste 700 meter liet zien was grote klasse. Alonso rukte bij de start namelijk meteen op van de achtste naar de derde plaats. Eerst dook hij tussen de McLarens door om daarna via de buitenkant van de eerste bocht de twee Williams-rijders Mark Webber en Nico Rosberg in te halen. Voor hen draaide het tweede Grand Prix weekend overigens uit op een regelrechte ontgoocheling.

Rookpluimen

Rosberg en Webber reden in het begin van de wedstrijd wel mee aan de top maar toen werden ze beiden in de steek gelaten door hun Cosworth motor. En ze waren niet de enigen die hun motor in rook zagen opgaan in Sepang. Ook de BMW van Nick Heidfeld begaf het kort voor het eind van de race met een dikke rookpluim. Gelukkig verzachtte teamgenoot Jacques Villeneuve het leed voor de Duitsers met de eerste punten van het seizoen. De Canadees werd net voor Ralf Schumacher zevende. De Duitser bezorgde Toyota daarmee een eerste puntje, maar de Japanners zitten nog steeds mijlenver verwijderd van de top. In dit geval Renault dus.

Honda, McLaren en Ferrari waren in Maleisië echt niet sterk genoeg om de Fransen aan te vallen. Jenson Button mikte op de eerste zege voor Honda, maar moest genoegen nemen met de derde plaats, na een eerder onopvallende race. Dat kan ook worden gezegd van Juan Pablo Montoya. De Colombiaan werd vierde, maar zijn McLaren kwam nooit in de buurt van Fisichella of Alonso. Van Ferrari wist iedereen dat ze deze keer geen aanspraak op de zege zouden maken. Michael Schumacher toonde nog wel enkele mooie inhaalbewegingen, maar echt indruk maakte zijn Ferrari niet. De ex-wereldkampioen werd uiteindelijk zesde achter teamgenoot Felipe Massa en dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Massa verslaat Schumacher

De Braziliaanse Ferrari-rijder startte namelijk als voorlaatste, maar had een betere strategie dan teamgenoot Schumacher. Toch was het uitkijken wat er in de laatste ronden zou gebeuren. Schumacher zette zich in het spoor van Massa, maar inhalen zat er niet in. Niet op eigen kracht en ook niet via teamorders, iets wat in het verleden wel vaak werd toegepast. Ferrari scoorde na hun diverse motorwissels alvast nog punten en beperkt zo de schade in het wereldkampioenschap. Al neemt Renault dankzij hun eerste dubbelzege nu toch al een mooie voorsprong op de concurrentie.

Albers haalt finish

Tot slot nog meegeven dat Christijan Albers deze keer wel aan racen toekwam. Zijn Midland hield het zelfs een hele race vol. De Nederlander werd twaalfde en presteerde daarmee in elk geval toch beter dan teamgenoot Tiago Monteiro. De Portugees werd 13de voor de verrassend sterke Super Aguri van Takuma Sato. Het nieuwe team haalde deze keer niet alleen de finish, maar draaide ook opvallende goed mee met de rest van het veld.