CALGARY - Schaatser Shani Davis heeft zaterdag bij de wereldtitelstrijd allround de 500 meter gewonnen. De tijd van de Amerikaanse titelverdediger was 35,17. De Pool Konrad Niedzwiedzki eindigde als tweede in 35,52 en Davis' landgenoot Chad Hedrick werd derde in 35,58.

Sven Kramer verspeelde veel terrein door in 36,93 veertiende te worden. Beste Nederlander was Wouter Olde Heuvel met de twaalfde positie in 36,75. Sicco Janmaat en Bob de Jong eindigden verder in de achterhoede, met respectievelijk de zestiende en de 22e positie.

Met name Hedrick deed goede zaken, door in het spoor van Davis te blijven. De olympisch kampioen op de vijf kilometer is in staat op de langere afstanden veel goed te maken. De prestatie van de Amerikaan was des te opvallender, aangezien hij wegens keelontsteking tot vrijdag de hele week niet had kunnen trainen.

Tevreden

Hedrick was dan ook tevreden. "Ik moet in staat zijn dit op de komende afstanden goed te maken. Het loopt allemaal naar wens. Als ik deze vorm vasthoud, moet ik de titel terug kunnen pakken."

Hedrick, de kampioen van twee jaar geleden, zei geen rekening meer te houden met Kramer. "Zijn achterstand is te groot."

Bart Schouten was aangenaam verrast. "Vrijdag zag ik echter al aankomen dat Chad in goede doen was", zei de Nederlandse coach.

"Daarvoor had hij deze week amper kunnen trainen. Ook nu slikt hij nog antibiotica. Maar kennelijk hindert het hem niet."