CALGARY - De Canadese schaatsster Cindy Klassen reed op de eerste dag van de wereldtitelstrijd allround in Calgary een verbluffend wereldrecord (3.53,34) op de 3 kilometer en een toptijd (37,51) op de 500 meter. De rest van het veld rijdt zondag vrijwel zeker nog slechts om de tweede plaats.

Voor Ireen Wüst zit zelfs dat er waarschijnlijk niet meer in. De Nederlandse, vooraf gezien als medaille-kandidaat, leverde op de sprint al zo'n anderhalve seconde in. Ze gaf aan vanaf dat moment in feite nog slechts voor wat persoonlijke succesjes te rijden.

Op de 3 kilometer, de afstand waarop ze in Turijn de olympische titel veroverde, bleef dat uit. Wüst, eerder in de week geplaagd door griep, bleef met 4.01,11 ver van de tijd van Klassen verwijderd. Ze werd slechts zevende. In het klassement staat ze na twee afstanden vierde.

500 meter

Klassen reed in de Olympic Oval op de 500 meter een van de betere tijden ooit en dat nog wel op een allroundtoernooi. Het verschil met de nummers twee - de Russische Lobisjeva en de Canadese Groves schaatsten beide 38,75 - was meer dan een seconde. Op de 3000 meter reed ze vervolgens haar eigen wereldrecord van 3.55,75 overtuigend aan flarden. De voormalig ijshockeyster bleek daarmee haar niveau van de Winterspelen vast te hebben kunnen houden.

In Turijn won ze het welhaast unieke aantal van vijf medailles, waaronder goud op de 1500 meter. Achteraf is het een wonder dat ze daar niet vaker als nummer één eindigde.

Wereldkampioen

In 2003 werd Klassen al eens wereldkampioen allround. Ze onderstreepte dat seizoen van alle markten thuis te zijn, door op de WK sprint ook nog eens zilver te winnen.

Daarnaast won ze de wereldbeker op de 1500 meter. Een val tijdens een training in Calgary, die haar een ernstige armblessure opleverde, wierp haar daarna ver terug.

Waarschijnlijk gaan Claudia Pechstein, de Europees kampioene allround, en Kristina Groves uitmaken wie het zilver in Calgary krijgt. Voorlopig zijn de beste papieren voor de Duitse.