STOMPWIJK - Cees Juffermans stapt voor een jaar over naar het marathonschaatsen. De shorttracker komt volgend seizoen in actie voor het team TNT Angenent. Juffermans maakte vorige maand deel uit van de Nederlandse ploeg op de Winterspelen in Turijn. Vier jaar geleden was hij ook al als shorttracker op de Winterspelen van Salt Lake City.

Juffermans gaf de afgelopen tijd al aan op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. "Ik had marathonschaatsen met shorttracken kunnen combineren, maar als ik iets doe, doe ik het goed of niet."

Fout

In Turijn miste Juffermans door een stomme fout - hij reed niet over de finishlijn - de olympische finale van de 1500 meter. "Ik ben al sinds mijn jeugd met shorttracken bezig en merkte dat ik toe was aan een sabbatical. Het is voor een seizoen. Als ik een jaar niets zou doen, wordt het ook weer moelijker om terug te komen op het hoogste niveau. Nu blijf ik aan topsport doen."

Juffermans komt bij het marathonteam rond elfstedentochtwinnaar Henk Angenent ook zijn broer Joost en vriend Martijn van Es tegen. "Dat maakte het allemaal wat makkelijker." Of hij alle wedstrijden in het marathoncircuit kan schaatsen, valt te bezien.

Rouleren

In zijn nieuwe team zitten vijf schaatsers. "Er mogen er steeds maar vier starten. We zullen wel rouleren. Het is mooi dat ik direct bij zo'n sterk team aan de slag kan."