KORTRIJK - Johan Museeuw en Mario de Clercq moeten zich tegenover de Belgische strafrechter verantwoorden voor hun aandeel in de roemruchte dopingaffaire-Landuyt. De raadkamer van Kortrijk verwees vrijdag elf verdachten door naar de strafrechtbank. Onder hen behalve Museeuw en De Clercq ook Jo Planckaert en Chris Peers.

De slepende affaire rond veearts José Landuyt, die op grote schaal verboden prestatiebevorderende middelen zou hebben geleverd aan verscheidene wielrenners, lijkt nu in een afrondende fase gekomen. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde dinsdag al dat de bijzondere opsporingsmethoden in deze zaak gewettigd waren.

De raadkamer is nu ook van mening dat er voldoende bewijsmateriaal is om de verdachten, onder wie uiteraard ook Landuyt zelf en soigneur Herman Versele, voor de rechter te brengen. Ze wees het verzoek van een aantal betrokkenen om seponering van de hand.

Die kunnen overigens nog beroep aantekenen tegen de beslissing, maar alleen op grond van vermeende procedurefouten. De advocaat van Museeuw zal daarover met zijn cliënt overleggen.