ZURICH - De wereldbond FIFA houdt vast aan de datum van 15 mei als deadline voor de selecties voor het WK voetbal in Duitsland. De federatie heeft dit donderdag op de website laten weten. Als reden gaf de FIFA op dat de spelers dan meer tijd krijgen zich rustig op de wereldtitelstrijd voor te bereiden.

Op initiatief van onder anderen Marco van Basten hadden de bondscoaches van de deelnemende landen bij een workshop begin deze maand een verzoek ingediend de datum naar achteren te schuiven. Maar de FIFA ging hiermee niet akkoord en wil van ieder land de lijst van 23 spelers uiterlijk 15 mei hebben.

Van Basten

Van Basten betreurt het dat de FIFA geen gevolg heeft gegeven aan het verzoek. "Deze beslissing druist in tegen de wens van de 32 bondscoaches", reageerde hij. "Wij dachten dat het in het belang van het voetbal was de deadline te verschuiven. Ik ben dan ook erg teleurgesteld dat de beslissing negatief is."

Door het besluit van de FIFA is ook de kans kleiner geworden dat Salomon Kalou met Oranje meekan naar het WK. De Feyenoorder zakte begin november voor de inburgeringstoets. Minister Verdonk eist dat hij die haalt, maar hij kan pas een halfjaar later, na 9 mei, een herexamen afleggen.

Blessure

De FIFA heeft wel besloten dat spelers die na 15 mei een blessure oplopen onder bepaalde voorwaarden vervangen mogen worden. De bond wees ook een voorstel van de coaches af om in de vriendschappelijke duels in aanloop naar het WK meer dan zes wissels te mogen toepassen.

De FIFA ging bovendien niet akkoord met het verzoek meer dan een persoon tegelijkertijd aanwijzingen te kunnen laten geven vanuit de toegestane coachruimte naast het veld. De FIFA liet verder weten dat alle spelers, officials en wedstrijdleiders een verklaring moeten ondertekenen dat ze op geen enkele manier betrokken zijn bij gokken op WK-wedstrijden.