CALGARY - Renate Groenewold start het komend weekeinde niet op de wereldtitelstrijd allround in Calgary. De schaatsster van TVM heeft zich woensdag ziek teruggetrokken. Ze wordt in de Olympic Oval vervangen door Tessa van Dijk, uit de opleidingsploeg van de KNSB.

De afwezigheid van Groenewold is een nieuwe tegenslag voor Nederland. Bij de mannen meldde eerder al haar ploeggenoot Carl Verheijen zich af. Ook hij heeft koorts. Integenstelling tot Groenewold is Verheijen niet in Canada aanwezig.

Calgary

In Calgary gold Groenewold als één van de favorieten. Ze werd recentelijk in Hamar tweede op de EK, achter de Duitse Claudia Pechstein. Twee jaar geleden werd ze wereldkampioene allround. Bij de Winterspelen van Turijn was Groenewold goed voor zilver op de 3000 meter.

Van Dijk

Van Dijk dankt haar uitverkiezing aan haar goede optreden bij de NK allround, in januari te Utrecht. De 20-jarige Utrechtse werd daar tweede, achter Wieteke Cramer. Groenewold en Ireen Wüst ontbraken op die wedstrijd. Een jaar eerder eindigde Van Dijk op de nationale titelstrijd nog als twaalfde. Ze nam niet eerder aan internationale (senioren) kampioenschappen deel.

Hersteld

Formeel is Jorien Voorhuis, de nummer drie van het NK, nu eerste reserve. Helen van Goozen is de tweede stand-in. Integenstelling tot Voorhuis is Van Goozen al aanwezig in Calgary. Naast Van Dijk starten voor Oranje verder Ireen Wüst en Wieteke Cramer. Bij de mannen doen Sven Kramer, Mark Tuitert en Bob de Jong mee. De Jong, vervanger van Verheijen, is maar net op tijd hersteld van keelontsteking.

Volgens teamarts Bas Veger is Groenewold wel herstellende. "Maar ze is flink ziek geweest en een kilo of drie afgevallen. Daardoor heeft ze te veel kracht verloren."

Weerstand

Ook Ireen Wüst en Mark Tuitert sukkelden de laatste dagen wat met hun gezondheid. Dit tweetal is inmiddels fit genoeg om aan de start te verschijnen. Wel is duidelijk dat de meeste schaatsers na het loodzware olympisch seizoen door de vele inspanning hun weerstand grotendeels zijn verloren.