MILAAN - Als laatste Nederlandse deelnemer nam Ajax dinsdagavond in het Milanese Giuseppe Meazza-stadion afscheid van het Europese clubvoetbal. Na een gelijkspel in de eerste ontmoeting met Internazionale (2-2) gingen de Amsterdammers in Italië onderuit: 1-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Daardoor speelt Internazionale tegen het Spaanse Villarreal in de kwartfinales van de Champions League. De overwinning van Inter past keurig in het beeld van de successen die het Italiaanse voetbal dit seizoen beleeft. Niet alleen het nationale elftal presteert uitstekend. Maar liefst drie Italiaanse clubs bereikten de laatste acht van de Champions League.

Nederlandse clubs

Het Nederlandse clubvoetbal is wel eens succesvoller dan dit seizoen geweest. Ajax tuimelde als laatste Nederlandse club van het Europese podium. Dat betekent dat geen van de zes Nederlandse deelnemers dit seizoen de kwartfinales van de Champions League of UEFA Cup bereikte. Dat is een groot verschil met vorig jaar toen PSV en AZ nog bijna de finale haalden.

Strafschop

De uitschakeling van Ajax was terecht. De Amsterdammers speelden een heel slecht eerste half uur en hadden geluk dat Adriano in de 27e minuut een strafschop miste (naast). Ajax kwam vervolgens beter in de wedstrijd en koesterde ook het meeste balbezit. Kansen kregen de Amsterdammers echter nauwelijks.

Blessureleed

Ajax-trainer Blind hoorde pas op de dag van het duel met Internazionale dat hij niet over Emanuelson kon beschikken. De linksback verrekte op de afsluitende training voor de tweede ontmoeting met de huidige nummer drie van de Serie A een spiertje in de hamstring. Blind wilde met het oog op het resterende seizoen geen risico met Emanuelson nemen.

Het wegvallen van de linksback was een nieuwe tegenslag voor Ajax dat dit seizoen toch al met groot blessureleed wordt geconfronteerd. Blind zag eerder de verdedigers Grygera en Heitinga afhaken. Ook basisspelers als Galasek en Sneijder ontbreken al weken.

Vervangers

Blind posteerde Juanfran als vervanger van Emanuelson links in de defensie. Boukhari keerde na een schorsing in de competitie als linkshalf terug in de basisformatie. De Marokkaan stond ongewild aan de basis van de enige treffer van de wedstrijd. Boukhari verspeelde nabij de middenlijn knullig de bal en keek even later machteloos toe hoe Stankovic doelman Stekelenburg met een geplaatst schot passeerde.

Charisteas

Op het moment van de treffer liep Charisteas al warm. Trainer Blind wilde in de slotfase met de Griek als derde spits alsnog een plaats in de kwartfinale van de Champions League afdwingen.

Zover kwam het echter niet. Ook met invallers Babel en Charisteas kwam Ajax niet meer tot scoren. Na de zoveelste overwinning van 1-0 uit de clubgeschiedenis mag Internazionale zich opmaken voor een dubbele ontmoeting met Villarreal in de kwartfinale van de Champions League.