SAN BENEDETTO DEL TRONTO - Joop Zoetemelk deed het op 38-jarige leeftijd, Erik Dekker was 31 toen hij Tirreno-Adriatico won. Thomas Dekker werd dinsdag de derde Nederlandse ritwinnaar van de Italiaanse rittenkoers. Het was een volwassen prestatie van een bijzonder ambitieuze 21-jarige wielrenner die huis en haard verliet om carrière te maken.

Dekker koos voor de Italiaanse toptrainer Cecchini en een solitair leven in Toscane. Een keuze die respect afdwingt in het peloton, getuige de vele felicitaties die hij dinsdag na de slotrit in San Benedetto del Tronto ontving. Ritwinnaar Alessandro Petacchi legde na afloop uit dat hij de zege van het Rabo-talent geen verrassing vond.

"Vooraf vroegen mijn ploegmaten wie ik dacht dat de Tirreno zou winnen. Ik zei meteen: Thomas Dekker. We trainen vaak samen en ik weet hoe hij met deze koers bezig was."

Petacchi

Had ik er maar geld op gezet, lachte Petacchi, in vorm om zaterdag voor de tweede keer op rij Milaan-Sanremo te winnen. De rassprinter rekende dinsdag in de sprint af met de Australiër McEwen en de Italiaan Grillo. Dekker kwam even in de problemen toen 20 kilometer voor de streep een Lampre-renner zijn achterwiel binnenreed. Maar de Rabo's vormden de afgelopen week het sterkste team in koers - Boogerd werd ook nog vijfde in het eindklassement - en Dekker was in no-time terug in de groep.

Kort voorbij de finishlijn stond Theo de Rooij, directeur van de Rabobank wielerploegen. Hij sprak van een bijzondere dag en een bijzondere renner. "Het zijn er weinig die op 21-jarige leeftijd voor zo'n koers zeggen dat ze voor een goed klassement gaan en vervolgens winnen."

Ploegleider Erik Breukink sprak soortgelijke woorden. "Als je ziet hoe hij hier naartoe komt en het allemaal waarmaakt. Hij staat veel verder dan menig ander coureur van zijn generatie."

Breukink, de laatste grote Nederlandse ronderenner, dacht terug aan zijn entree bij de beroepsrenners. "Ik was 22 in mijn eerste volledige profjaar en won een rit in de Ronde van Zwitserland. Maar ik was lang niet zo constant als Thomas. Je ziet hem eigenlijk nooit slecht rijden."

Bluffer

Dekker wordt nog wel eens gezien als een bluffer, maar haalde toch even zijn gelijk. "Hij zweeft niet, is heel reëel", vond Breukink die in zijn loopbaan drie keer een tijdrit in de Tirreno won, maar voor een goed klassement de koers te nerveus vond. Dekker startte er voor het eerst van zijn leven en won meteen. "Het lijkt makkelijker dan het is", zei hij dinsdag opgelucht. "Michael Boogerd heeft het dertien keer geprobeerd en Erik Dekker heeft er ook jaren over gedaan om hier te winnen. Er valt wel iets van me af."

Dekker was gefixeerd op de Tirreno, vanaf het moment dat bleek dat er een lange tijdrit in het parkoers was opgenomen. Hij was inmiddels verhuisd naar Lido di Camaiore, dichtbij zijn trainer: de vermaarde Luigi Cecchini. "Het is niet altijd leuk. Ik ben niet gewend alleen thuis te komen. Maar het is het allemaal waard. Als ik niet naar Italië was gegaan had ik hier niet gewonnen."

Tussen de Tyrrheense en de Adriatische Zee ontdekte Dekker dat hij weer een stap verder is in zijn ontwikkeling. Waar het stopt, hij weet het niet. Maar het doel is duidelijk. "Ik wil in de toekomst voor een goed klassement in de Tour de France gaan." Het is een mooie belofte.