MILAAN - Gesterkt door een reeks bevredigende optredens in de nationale competitie begint Ajax dinsdagavond met veel hoop en een beetje vertrouwen aan de return tegen Internazionale in de tweede ronde van de Champions League. Ook na het gelijke spel uit de eerste ontmoeting (2-2) zien de Amsterdammers nog kansen op een kwartfinale tegen Villarreal.

"Het is heel simpel", verwoordt Ajax-trainer Blind de stemming bij het Amsterdamse gezelschap in het overdag zonnige en 's nachts ijskoude Milaan. "Niemand kijkt raar op wanneer we hier worden uitgeschakeld. Maar de deur staat nog op een kier. Dus gaan we er maar voor."

Wat een reeks van vijf overwinningen op zwakkere tegenstanders en twee gelijke spelen tegen Internazionale en PSV niet met een elftal kunnen doen. De ploeg die nog geen twee maanden geleden afstevende op het slechtste seizoen uit de clubgeschiedenis koestert weer hoop en zelfs een beetje vertrouwen.

Realistisch

De spelers van Ajax lopen nog lang niet over van bravoure, zoals ruim tien jaar geleden bij Europese ontmoetingen. Realistisch als ze zijn, beseffen ze stuk voor stuk dat Internazionale met de weer fitte Veron veruit de meeste kansen op een vervolg in de Champions League heeft. Ajax is wel weer strijdbaar. Spelers lopen niet met het hoofd in de nek en de kin op de borst. De schouders staan weer recht, evenals de rug.

Waar ze bij Ajax alvast uitkijken naar een weerzien met Internazionale gaat de aandacht bij de Italianen vlak voor de return vooral uit naar een Braziliaan uit Madrid. Ronaldo, ontevreden bij Real, zou wel eens net als Figo vorig jaar naar Internazionale kunnen vertrekken.

Onduidelijk is of de huidige topschutter van de nummer drie van de Serie A in dat geval de omgekeerde weg naar Real Madrid bewandelt. Als het aan de fans van Internazionale ligt, doet Adriano dat niet. De tifosi kijken ook liever naar Henry dan naar de dikker geworden Ronaldo, onlangs in Spanje nog afgebeeld met een gele M van werelds beroemdste hamburgerketen op zijn buik.

Italiaanse kranten en zenders smullen van de jongste geruchten. Niemand rept bijna over Ajax. Bij de Amsterdamse club hebben ze andere problemen dan de mogelijke komst van weer een topspits. Trainer Blind, die als speler van Ajax meestal van Italiaanse ploegen won, is erg tevreden met Huntelaar en Rosenberg. Hij had wel graag een beroep op Grygera, Sneijder, Galasek en Heitinga gedaan.

Dilemma

De oefenmeester van Ajax staat door de afwezigheid van het geblesseerde kwartet voor een dilemma. Hij zou het liefst naast Vermaelen nog een mandekker in het centrum van de defensie posteren. Bij afwezigheid van Grygera en Heitinga heeft hij echter alleen nog de beschikking over jeugdspeler Boakye.

Gelet op het gebrek aan ervaring van de Ghanees op topniveau is het logisch is dat Vermaelen samen met Maduro de bewaking over het spitsenkoppel van Internazionale krijgt. Blind moet dan alleen nog beslissen wie als linkshalf start. Kiest hij weer voor Emanuelson, dan begint Juanfran als linksback. Anders keert Boukhari terug op het middenveld en maakt Juanfran plaats voor Emanuelson.

Kansen

Voorzitter Jaakke vindt het allemaal wel best. Na een half jaar van kommer en kwel ziet hij plotseling weer kansen voor zijn club. "Ik zie ons hier wel met 1-0 winnen. En dan krijgen we ook nog de play-offs en de nationale beker. Hoezo een verloren seizoen?", lacht de preses alvorens hij het gezicht weer in plooi trekt. "Even serieus, het kan nog best een mooie slotfase van de competitie worden. Mooi hè?"