CALGARY - Zeer waarschijnlijk staat de wereldtitelstrijd allround van het komend weekeinde in Calgary in het teken van de strijd tussen de schaatsers Chad Hedrick en Shani Davis. Dat is een verandering vergeleken met de twee voorgaande edities. Toen was er sprake van het duel tussen de Amerikanen en de Nederlanders.

In Hamar 2004 was er sprake van een sensatie. Hedrick, de voormalig inlineskater, werd wereldkampioen. Shani Davis, een nog onbekende grootheid, werd tweede. In 2005 Moskou waren beide Amerikanen, zij het in omgekeerde volgorde, weer één en twee.

In de Russische hoofdstad was geen sprake meer van een verrassing. Er was sprake van ontzetting, met name in het Nederlandse kamp. De verhoudingen waren kennelijk definitief gewijzigd.

Kramer

In beide jaargangen werd de beste rijder van Oranje derde. In 2004 Carl Verheijen, aanvankelijk gezien als groot kanshebber voor de titel, in 2005 het aanstormende talent Sven Kramer. Nu wordt niet een Nederlander, maar een Italiaan gezien als de voornaamste outsider: Enrico Farbis, regerend Europees kampioen allround en olympisch kampioen op de 1500 meter.

Meer dan voorheen mogen Hedrick en Davis zich in hun 'battle' verheugen op belangstelling uit eigen land. Sinds hun goldrush van Turijn zijn ze tot op zekere hoogte bekende sporters. "Ik werd waarachtig op straat herkend", zei Hedrick, nadat hij tussen Turijn (Spelen) en Heerenveen (wereldbeker) een bliksembezoek aan Los Angeles bracht. Dat had hij niet eerder meegemaakt.

Hedrick

De bekendheid geldt met name Hedrick. Hij sleepte zich van de ene show naar de andere en arriveerde pas enkele uren voor het begin van de wereldbekerfinales terug in Europa. Voor Davis hoeft de poespas niet. "Ik zoek de mensen op die me al jaren volgen. Op types die afkomen op mijn succes zit ik niet te wachten." Ze presenteerden zich eens te meer als tegenpolen. De één blij met de belangstelling, de ander niet. Davis: "Geef mij maar Holland. Hier word ik gewaardeerd om wie ik ben. Ook in tijden van tegenspoed staan de mensen achter me."

Waar Hedrick na Turijn probeerde in de smaak van Hollywood te vallen, zat Davis in Heerenveen boerenkool te eten. Het smaakte hem. "Kijk niet vreemd op als ik er ooit eens kom wonen", verklaarde hij. "Gewoon in alle rust kleine kinderen leren schaatsen. Dat is wat ik mooi vind."

Patriot

Hedrick is olympisch kampioen op de 5000 meter, Davis op de kilometer. Hedrick is de patriot, de held, Davis werd bijkans afgeschilderd als landverrader. Om sportief logische redenen zag hij in Turijn af van de ploegachtervolging. De Amerikanen, geen grote insiders op schaatsgebied, namen hem dat in hoge mate kwalijk.

Davis praat er niet graag meer over. Toch lijkt zich aan de vooravond van de hernieuwde botsing op Canadees grondgebied een kentering af te schilderen. "Davis verdient een groot excuus", kopte de Chicago Tribune, de krant uit de woonplaats van de schaatser. Officials werden opgevoerd om aan te tonen dat Davis moet worden gezien als held. Dat zijn verkettering op misverstanden is gebaseerd.

Rel

Andy Gabel, voorzitter van de Amerikaanse schaatsbond: "Er is sprake van een uit zijn verband getrokken rel. Dat moet nu voorbij zijn. Het leidt de aandacht af van het enige dat belangrijk is: De fantastische prestaties van Davis en Hedrick bij de Winterspelen. Wij spelen nu een vooraanstaande rol in het internationale schaatsen. Dat is waar het om gaat en ik hoop dat de atleten daarvoor erkenning krijgen."