UTRECHT/ARNHEM - FC Utrecht is door een 2-0-thuiszege op directe concurrent SC Heerenveen gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst. Op aangeven van Van den Bergh kopte Nelisse halverwege de tweede helft het openingsdoelpunt binnen. In blessuretijd verdubbelde invaller Fortuné de voorsprong. SC Heerenveen is door de nederlaag gezakt naar de zevende plaats.

FC Utrecht heeft zich met deze uitslag nadrukkelijk kandidaat gesteld voor de felbegeerde vijfde plaats, die aan het einde van de competitie recht geeft voor deelname aan de play-offs voor de Champions League.

FC Utrecht (46 punten) passeerde zowel SC Heerenveen als FC Groningen op de ranglijst. FC Groningen heeft 44 punten, SC Heerenveen 43. Ook NEC en FC Twente doen theoretisch nog mee voor de vijfde stek.

De zege voor de thuisploeg was verdiend, al kwam die wel tot stand in een vooral voor rust dramatisch slechte wedstrijd. Nu het einde van de competitie in zicht komt en de belangen toenemen, wordt het spelpeil bijna automatisch minder. FC Utrecht-SC Heerenveen was daar een goed voorbeeld van. Beide ploegen wilden vooral niet verliezen. De meest simpele dingen gingen verkeerd, een echte doelkans viel er zelfs niet eens te noteren.

Vijfde

"We hebben een belangrijke stap gezet richting de vijfde plaats. En ik denk dat we daar aan het einde van de rit misschien ook wel recht op hebben", meent Booy. "We zijn alleen vorig weekeinde door Feyenoord weggespeeld. Aan alle andere ploegen waren we de laatste maanden minimaal gelijkwaardig."

Vitesse

Vitesse behoudt nog een kleine mogelijkheid om zich te plaatsen voor de play-offs. Tegen RBC Roosendaal werd zondagmiddag de laatste kans gegrepen. De Roosendalers werden moeiteloos met 5-1 verslagen.

Voor Vitesse scoorden Junker en Knol al binnen acht minuten. Na rust verhoogden Hersi en Knopper de score tot 4-0, voordat Kpaka kon tegenscoren (4-1). Benson maakte er nog 5-1 van.