ROTTERDAM - Feyenoord heeft zondagmiddag tegen RKC Waalwijk de laatste hoop op de landstitel verspeeld. De Rotterdammers hadden de kans om het gat naar koploper PSV, dat een dag eerder gelijkspeelde tegen Ajax, te verkleinen naar vijf punten. Feyenoord had daarvoor moeten winnen van RKC, maar slaagde daar niet in.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ondanks een enorm Rotterdams overwicht eindigde het duel in 1-1. "Dat is het verschil tussen PSV en Feyenoord", aldus Erwin Koeman, trainer van de Rotterdammers. "PSV had deze wedstrijd met 1-0 gewonnen. Wij wilden ten koste van alles de 2-0 maken, terwijl we de 1-0 vast hadden moeten houden. Dat is jeugdige overmoed en een gebrek aan ervaring. Dat RKC in de slotfase alsnog op 1-1 komt was dan ook volstrekt onnodig."

Door het gelijke spel is de kans dat Feyenoord zich nog kan mengen in de strijd om de landstitel zo goed als vervlogen. "Ik denk niet dat PSV een voorsprong van zeven punten nog uit handen geeft. Als we hadden gewonnen was dat anders geweest, zeker omdat we nog tegen elkaar spelen. PSV is op dit moment gewoon stabieler. Zij verspelen in dit soort wedstrijden geen punten."

Feyenoord was in de zonovergoten Kuip zondagmiddag een uur lang veel beter dan RKC Waalwijk. De Rotterdammers dwongen de uitblinkende Waalwijkse doelman Van Dijk tot liefst dertien reddingen. De thuisploeg kwam door een eigen goal van Van Diemen voor rust op voorsprong, maar slaagde er vervolgens niet in om die score uit te breiden. Koeman: "Dat had ook te maken met een gebrek aan scherpte. Bij de kansen die we kregen, zaten er zeker vijf die we echt hadden moeten maken."

Stunt

Omdat de 2-0 uitbleef kreeg RKC gedurende de wedstrijd weer wat geloof in een stunt. Na een uur miste Krohn-Dehli een enorme kans. "Daarna proefde ik dat er meer in zat", aldus RKC-trainer Koster. "Misschien zijn het uiteindelijk gestolen punten, maar wij zijn er blij mee. We hebben er in de slotfase bewust voor gekozen om één op één te gaan spelen en te proberen de gelijkmaker te forceren. Dan is het mooi dat het lukt."

De gelijkmaker kwam van de voet van invaller Berger. Hij schoot in de 86e minuut een voorzet van Barto, een andere wisselspeler, knap achter Aerts. "Ook wij willen graag de play-offs halen. Dit punt is dus meer dan welkom", aldus Koster.

Play-offs

Door het gelijke spel en de winst van nummer drie AZ (3-1 tegen Willem II) dreigt voor Feyenoord een vervelend einde van de competitie. In de play-offs speelt de nummer twee van de competitie tegen de nummer vijf. Het elftal dat als derde eindigt, speelt tegen de nummer vier op de ranglijst. De Rotterdammers zullen koste wat het kost tweede willen blijven omdat anders een duel tegen Ajax (de huidige nummer vier) dreigt.

Koeman: "Ik ben daar nog niet mee bezig. Volgende week moeten we tegen AZ en dan kunnen we sowieso niemand sparen. Natuurlijk zitten dit soort scenario's in mijn achterhoofd. We moeten echter nog zes wedstrijden spelen en daarin kan nog van alles gebeuren. Pas de laatste twee wedstrijden kunnen we misschien gaan rekenen."