TILBURG - Voor Willem II komt de nacompetitie steeds dichterbij. De Tilburgse ploeg verloor zondag voor eigen publiek met 1-3 van het vrijblijvende AZ. De concurrenten ADO Den Haag (2-1 tegen FC Groningen) en Sparta (1-1 bij Roda JC) daarentegen pakten zaterdag kostbare punten.

Bekijk video AZ: Modem/ Breedband

Bekijk video Willem II: Modem/ Breedband

In de resterende zes duels moet Willem II een kloof van tenminste zeven punten overbruggen om zonder extra inspanningen in de eredivisie te blijven. Dat lijkt bijna onbegonnen werk. De Brabanders vechten volgende week zaterdag bij de andere rivaal Heracles Almelo vrijwel voor de laatste kans. Zonder zege in Twente kan Willem II zich gaan opmaken voor het pittige toetje van het seizoen.

De nummer 17 van de eredivisie speelde tegen AZ helemaal geen slechte wedstrijd. Even leek zelfs opnieuw een verrassing mogelijk, na de klinkende zege op subtopper FC Groningen (5-0) vorige week in Tilburg. De nummer drie van de Nederlandse competitie besefte echter net op tijd dat alles minder dan drie punten opnieuw gezichtsverlies zou betekenen.

Tweede plaats

AZ verkeert de laatste weken in de competitie in niemandsland. Trainer Van Gaal benadrukt te pas en te onpas dat hij veel waarde hecht aan de tweede plaats in de eindstand. De voormalige bondscoach wil met AZ graag hoger eindigen dan vorig seizoen (derde) en tevens Ajax ontlopen in de playoffs.

Toch liet hij zijn ploeg in Tilburg, evenals vorige week bij NEC (0-2), niet in de sterkste opstelling spelen. De talentvolle Medunjanin kreeg opnieuw de voorkeur boven routinier Van Galen. Clubtopscorer Arveladze, hersteld van een dijbeenblessure, kreeg uit voorzorg nog wat meer rust.

Van Gaal was terecht ontevreden over het spel van Medunjanin, die na vijf minuten nog wel koelbloedig de score in Tilburg opende (0-1). "Daarna had hij echter te veel balverlies. Daarom heb ik hem voor Van Galen gewisseld. Dat was een goede wissel. Barry speelde veel creatiever."

Uit een fraaie hoekschop van de bijna 36-jarige routinier, die net in het veld stond, kopte verdediger Steinsson 1-2 op het bord.

Doelman Peersman zat er volledig naast. Uit een soepele aanval bracht Huysegems, met dank aan Meerdink, de eindstand op 1-3. "Er had meer ingezeten", vond coach Zwamborn, die de opbloeiende Redan na een kwartier nog wel 1-1 zag maken. "Onterechte uitslagen bestaan echter niet. Doelpunten zijn nu eenmaal heel belangrijk. AZ scoorde wel makkelijk, wij niet. Toch leggen we ons nog niet neer bij de nacompetitie. Ons spel tegen AZ biedt nog voldoende houvast."

Het gelijkspel van concurrent Feyenoord zondag tegen RKC Waalwijk (1-1) noemde Van Gaal een aangename verrassing. Het verschil met de Rotterdammers is daardoor nog maar twee punten, met zondag het duel AZ - Feyenoord op het programma. "Dan krijgt Medunjanin toch weer een nieuwe kans van mij", kondigde Van Gaal fijntjes aan.