MANAMA - De eerste F1-race van het seizoen werd een duel tot aan de finish tussen wereldkampioen Fernando Alonso en Michael Schumacher. De Spaanse wereldkampioen wist het hoofd koel te houden en stak de zege op zak. De als laatste gestartte Kimi Raïkkönen werd knap derde. Christijan Albers gaf op.

Het aftellen is voorbij! We zijn eindelijk vertrokken voor een nieuw F1-seizoen en we lijken een spannend en leuk jaar tegemoet te gaan. Dat is de conclusie na de eerste race in Bahrein. Een betere start konden we ons nauwelijks inbeelden, al is Christijan Albers het daar ongetwijfeld niet mee eens. De Nederlander had pech met zijn Midland en kwam niet eens aan racen toe. De overige rijders wel en wat van belang is: geen van de toppers zakte door het ijs tijdens de openingsrace.

Toch legden Renault, Ferrari, McLaren en Honda geen foutloos parcours af. Renault speelde het strategisch heel sterk en dat leverde hun een eerste zege op, maar de opgave van Giancarlo Fisichella zit het team zeker dwars. Net zoals bij Ferrari de pitcrew een fikse uitbrander mag verwachten. De eerste (onverwachte) pitstop van Felipe Massa ging compleet de mist in en dat kostte de Braziliaan punten. Al ging de Braziliaan ook zelf niet vrijuit. Hij liet zich bij de start verrassen door wereldkampioen Alonso en ging daarna bij een inhaalpoging in de fout. Massa sleepte Alonso bijna mee in zijn ondergang, maar de Spaanse wereldkampioen toonde nog maar eens zijn maturiteit door genoeg ruimte te voorzien om de schuivende Ferrari door te laten.

Strategie


Schumacher lag lange tijd voor Alonso, maar werd uiteindelijk tweede

Wat de strategie betreft hebben Ferrari en Renault zichzelf alvast niks te verwijten. Het verschil na de laatste pitstop van Alonso was dan ook heel miniem. De Spanjaard kon Schumacher nog net afblokken en had daarmee zijn eerste zege op zak. De Duitse ex-wereldkampioen probeerde zijn jonge opvolger nog onder druk te zetten, maar Alonso liet zich niet op een foutje betrappen. Een terechte eerste zege dus voor het huidige nummer 1 en een sterke comeback voor Schumacher na het zijn rampjaar in 2005.

Ook proficiat aan het McLaren-team. Dat zij geen foutloos parcours zouden afleggen was na de kwalificatie al duidelijk. Materiaalpech verwees Raïkkönen naar de laatste startplaats, maar het Britse team sloeg sterk terug. Een gewaagde één stop strategie leverde Raïkkönen een knappe derde plaats op. Bovendien toonden beide McLarens zich betrouwbaar en werd het puntenverlies dus tot een minimum beperkt.

Meer zelfs… Dankzij de vijfde plaats van Montoya staat het team samen met Renault aan de leiding in het constructeurskampioenschap. We verwachten McLaren volgende week dan ook in de strijd om de zege in Maleisië.

En wie weet zien we ook Honda zich daar in de strijd om de zege mengen. Het team bewees het hele weekend over een sterke wagen te beschikken, maar op vlak van strategie is er nog werk aan de winkel. Button werd in Bahrein wel mooi vierde, maar met een betere strategie en start had er ongetwijfeld meer ingezeten voor de Brit.

Felle duels


Button en Barrichello gaven elkaar geen duimbreed toe

Knap overigens hoe Button en zijn nieuwe teamgenoot Rubens Barrichello in de beginfase geen millimeter voor elkaar wilden wijken. Dat leverde heel knappe beelden op. Maar ook in de achterhoede was er heel wat te beleven. De hele race door werd er wel ergens een strijd uitgevochten. En jawel daarbij waren heel veel inhaalbewegingen te zien. De duels werden soms echt wel op het scherp van de snee uitgevochten. Zoals tussen Coulthard en Heidfeld , wat fantastische televisie opleverde. Ook dat laat het beste vermoeden voor de rest van het seizoen.

Tot slot nog een speciale vermelding voor debutant Nico Rosberg. De zoon van ex-wereldkampioen Keke reed een heel sterke race, voerde enkele knappe inhaalacties uit en werd verdiend zevende achter zijn Williams-teamgenoot Mark Webber. Teambaas Frank Williams had dus gelijk wanneer hij Nico een aanwinst voor de F1 noemde.