KERKRADE - Roda JC heeft zaterdagavond tegen Sparta (1-1) knoeiwerk afgeleverd. De ploeg van trainer Stevens speelde tegen de Rotterdamse degradatieploeg een van zijn slechtste thuisduels van het seizoen. De strijdlust bij de Limburgers was er wel, maar het veldspel was bedroevend.

Roda deed weer mee in de strijd om Europees voetbal en kon zich dus geen puntenverlies permitteren tegen Sparta. Door het gelijkspel tegen de Kasteelclub wordt het nog een lastige klus om bij de eerste negen te eindigen.

Roda JC slaagde er voor rust niet in om Sparta onder druk te zetten. De thuisploeg speelde met Oper als enige aanspeelpunt voorin, met de bedoeling dat hij in balbezit steun kreeg van opkomende middenvelders. Dat lukte niet, omdat Roda JC juist in de middenlinie voortdurend balverlies leed.

Sparta kwam door het slechte Limburgse veldspel nauwelijks in de problemen. Alleen in de 37e minuut mazzelden de Rotterdammers toen Oper de bal op de paal schoot. Sparta bracht, op een kans van Obodai in de openingsfase na, aanvallend helemaal niets.

Tien man

Na de rust moest Sparta al snel met tien man verder. Centrale verdediger Schenkel kon er in de 48e minuut uit na zijn tweede gele kaart. Vloet greep meteen in en haalde de 17-jarige jeugdinternational Emnes naar de kant voor verdediger Gudde. Sparta kwam daarna nauwelijks meer van de eigen helft. Roda JC verhoogde het tempo wat en kwam door Cziommer op voorsprong. De middenvelder verraste doelman Ponk met een schot van afstand: 1-0.

De voorsprong zorgde echter niet voor rust bij de Kerkraders. Roda JC bleef onnauwkeurig spelen. Die slordigheid bleef niet ongestraft. Sparta kwam via Gudde langszij: 1-1. Hij profiteerde van slecht verdedigen na een hoekschop van Van den Bergh. Daarna kreeg Roda JC via Oper en Sergio nog kansen op de winst, maar met wat geluk liep Sparta toch met een zwaar bevochten punt het veld af.

FC Groningen kan weelde niet aan

FC Groningen is volledig van slag. De ploeg van trainer Ron Jans leek de laatste maanden op weg naar een stabiele positie in de subtop. De noorderlingen verloren zaterdagavond echter voor de tweede opeenvolgende keer van een laagvlieger in de eredivisie. ADO Den Haag zegevierde in het eigen Zuiderpark met 2-1.

Vorige week ging FC Groningen al met verrassend grote cijfers onderuit bij Willem II (5-0). Die zware nederlaag bleek in Den Haag geen incident. De brigade van Jans speelde gemakzuchtig en miste de echte wil om te winnen. De vijfde plaats, goed voor de play-offs om onder meer een plaats in de voorronde van de Champions League, kunnen de Groningers maar beter uit hun hoofd zetten.

Bij ADO Den Haag, dat voorlopig naar een veilige positie op de ranglijst klom, ging vanaf het begin veel fout. Het balverlies was in alle linies groot. Opvallend weinig spelers bij de thuisploeg wilden de bal in de voeten hebben. Mede daardoor verliep de opbouw zeer stroef, met veel terugspeelballen op doelman Drobny.

Ook de dekking achterin was slecht. De Groningse spitsen Nevland en Van de Laak hadden regelmatig vrij spel en ook de sterke middenlinie kon simpel domineren. De ploeg uit het hoge noorden deed echter veel te weinig met het overwicht op alle fronten.

Mols

Vooral in het Haagse strafschopgebied misten de Groningers scherpte en raffinement. Nevland opende na een kwartier nog wel fraai de score, na een slippertje bij Saavedra. Dankzij Mols was de Groningse voorsprong snel verdwenen. Met een korte demarrage en een ziedend schot bewees de inmiddels 35-jarige Amsterdammer dat er nog steeds een echte spits in hem huist, 1-1.

Na de rust volhardde FC Groningen in het lankmoedige spel. ADO vocht zich op inzet en karakter langs de technisch veel betere tegenstander. Invaller Bodde benutte na ruim een uur een strafschap nadat Matthijs de doorgebroken De Graaf had gevloerd, 2-1. Elia en De Graaf verzuimden daarna de bevrijdende derde Haagse treffer te maken. De vreugde in het steenkoude Zuiderpark was er na het eindsignaal niet minder om.

NEC vergroot zorgen Heracles

De problemen voor Heracles Almelo worden met de week groter. Zaterdag verloor de ploeg van trainer Peter Bosz voor de vijfde keer op rij. NEC was in eigen stadion met 2-0 te sterk door doelpunten van Denneboom en Jones.

Omdat ADO Den Haag thuis won van FC Groningen, is Heracles gezakt naar de zestiende plaats. Deelname aan de nacompetitie komt daardoor steeds dichterbij. Voor NEC was de zege van groot belang.

Ook de Nijmegenaren verkeerden in een kleine crisis. De laatste drie wedstrijden gingen verloren, waardoor een plek in de play-offs uit het zicht leek te verdwijnen. Nu staat NEC weer stevig op de achtste plaats.

De overwinning van NEC was meer dan verdiend. Al na vier minuten zette Denneboom een assist van Niedzielan om in een doelpunt: 1-0.

Hilariteit

Voor rust had de voorsprong veel groter moeten zijn, maar Barreto verzuimde tot twee keer toe te scoren. Eerst schoot hij van dichtbij over. Even later zorgde de Paraguayaan voor de nodige hilariteit door voor open doel naast te schieten.

Heracles bleef daardoor in de wedstrijd. Enig uitzicht op een punt of meer hadden de Almeloërs geen moment. De ploeg mist scorend vermogen en creëerde nauwelijks kansen. Dit seizoen trof Heracles pas 26 keer doel.

Tegen NEC liet Bosz de vaste spits Hirayama daarom plaatsnemen op de bank ten gunste van Tamerus. Hij kwam in de eerste helft nauwelijks in het spel voor.

Afstandsschot

Ook na de pauze was NEC sterker. Met een knap afstandsschot besliste Jones na een klein uur spelen de wedstrijd definitief: 2-0.

De nederlaag zal Bosz aan het denken zetten. Nog geen vier weken geleden, na de 0-0 bij FC Groningen, verkondigde de coach dat zijn ploeg al bijna zeker was van lijfsbehoud. Vijf nederlagen op rij en de zegereeks van ADO Den Haag hebben de stand onderin op zijn kop gezet. De eerstkomende thuisduels tegen Willem II en Sparta worden cruciaal voor Heracles.