AMSTERDAM - PSV kan de vijfde landstitel in zeven jaar nauwelijks meer ontgaan. De heersend kampioen kwam zaterdagavond in de doelpuntloze uitwedstrijd bij Ajax met de schrik vrij en keek een dag later tevreden toe hoe nummer twee Feyenoord zich tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC (1-1) blameerde.

Bekijk video PSV: Modem/ Breedband

Bekijk video Ajax: Modem/ Breedband

Ondanks het doelpuntloze gelijkspel in de topper tegen PSV oogste Ajax na afloop het applaus. De Amsterdammers streden dapper, maar bleven uiteindelijk steken op 0-0. Tevredenheid heerste echter ook bij het tegenvallende PSV.

PSV verdedigt in de zes resterende speelronden een voorsprong van zeven punten op de voornaamste concurrent Feyenoord. Beide ploegen ontmoeten elkaar op 12 april nog in Eindhoven. Vergeleken met de concurrent heeft PSV een beduidend eenvoudiger programma.

Behalve Feyenoord ontvangt de heersend kampioen ook nog NEC en FC Groningen. PSV moet nog op bezoek bij NAC, RBC en Willem II. Feyenoord wacht niet alleen een lastige uitwedstrijd in Eindhoven. AZ en Heerenveen treden ook nog als gastheer van de Rotterdammers op.

Kampioenschap

Het moet wel heel gek lopen wanneer Eindhoven zich binnenkort niet weer kan opmaken voor een titelfeest. Niemand zal dan na het kampioenschap nog herinneren dat de ploeg in de uitwedstrijd bij Ajax door doelman Gomes op de been werd gehouden. De Braziliaan voorkwam vooral na rust dat zijn ploeg drie dagen na de enorme uitglijder bij Olympique Lyon (4-0) weer een teleurstelling moest verwerken. Hij reageerde driemaal attent op een inzet van Rosenberg en voorkwam dat Huntelaar met een doelpunt onderstreepte dat PSV hem nooit had moeten laten gaan. Vermaelen kopte in kansrijke positie nog over.

Kans openingstreffer

De landskampioen maakte in de Amsterdam ArenA geen moment duidelijk waarom het twintig punten meer heeft dan Ajax. Simons kreeg in de eerste helft nog wel een enorme kans op de openingstreffer. Hij raakte de paal. Na rust speelde PSV nadrukkelijk op een gelijkspel. Alleen Farfan was nog dichtbij een doelpunt. Hij schoot gehaast over.

Na een serie van vijf overwinningen op Willem II, ADO Den Haag, RBC, Heracles en Sparta zag Ajax in het duel met de gedoodverfde kampioen bevestigd dat het op de goede weg is. Trainer Blind kon nog niet beschikken over Grygera, Heitinga, Galasek, Sneijder en Boukhari. Zeker bij een terugkeer van dit vijftal kan Ajax in de play-offs een serieuze gooi naar de tweede plaats doen.

Champions League

De Amsterdammers wacht eerst nog de uitwedstrijd van dinsdag in de Champions League tegen Internazionale. De Italianen verdedigen in dat duel een gelijkspel van 2-2 uit de eerste wedstrijd. Ajax rekent nergens meer op maar hoopt nog steeds stiekem dat het in de kwartfinale tegen Villarreal mag uitkomen.

Mede dankzij de nieuwe competitie-opzet met play-offs kan Ajax een aanvankelijk hevig teleurstellend seizoen wellicht alsnog mooi afsluiten. Bij PSV zullen de ogen niet alleen gericht zijn op het verwachte kampioenselftal. Voorzitter Westerhof wil snel duidelijkheid over de plannen van Hiddink.

Hiddink

De oefenmeester staat in de belangstelling van vele clubs en nationale bonden. Hij weet daarom nog niet of hij ook volgend seizoen met PSV voor een nieuwe titel gaat. De twijfels bij PSV liggen dan ook vooral bij de volgende jaargang. Over de afloop van de huidige kampioensrace maken ze zich in Eindhoven na het gelijkspel in de honderdste competitiewedstrijd tegen Ajax geen zorgen meer.