RIJSWIJK - Bob de Jong start het komend weekeinde bij de wereldtitelstrijd allround in Calgary. De schaatser van Telfort vervangt Carl Verheijen, die zich eerder ziek afmeldde. Een test in Thialf wees zaterdag uit dat De Jong voldoende is hersteld van een keelontsteking, die hem vorige week bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen van de baan hield.

Aanvankelijk was Rintje Ritsma de aangewezen persoon om Verheijen te vervangen. De Fries zegde eerder echter al af, uit onvrede met het selectiebeleid. Daarna kwam De Jong als tweede reserve in beeld. De stayer werd recentelijk in Turijn olympisch kampioen op de 10.000 meter.

Reputatie allrounder

Een grote reputatie als allrounder heeft De Jong, meervoudig mondiaal kampioen afstanden, niet. Hij nam één keer eerder deel aan de WK allround, vorig jaar in Moskou. De pupil van coach Ingrid Paul werd daar zevende.

Recentelijk bij het NK in Utrecht eindigde De Jong als derde, achter Mark Tuitert en Rintje Ritsma. Daar ontbraken favorieten als Sven Kramer, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen. De Jong won wel de twee langste afstanden.

De komende dagen bekijkt De Jong nog of zijn herstel zich voldoende voortzet. "Het ziet er positief uit, maar we houden even de vinger aan de pols", zegt Ab Krook, de (scheidende) bondscoach.

Twee vervangers

Uit voorzorg zal de Topsport Commissie van de KNSB binnenkort nog wel twee vervangers aanwijzen. Krook heeft inmiddels een lijstje samengesteld met rijders die aan de internationale limieten hebben voldaan.

"Een beetje dunnetjes", noemde Krook de mogelijkheden om voor de WK tot een goede selectie te komen. Daarmee doelde hij ondermeer op de ziekte van Verheijen en de langdurige blessure van Uytdehaage.

Afzegging Ritsma

Krook betreurde de afzegging van Ritsma. "Ik vind het jammer. Rintje is een geweldige sporter, die dit seizoen heel aardig is teruggekomen." Krook, in Erfurt aanwezig bij de WK junioren, probeerde Ritsma één keer telefonisch te bereiken. Er werd niet opgenomen.

Naast De Jong starten in Calgary voor Nederland Mark Tuitert en Sven Kramer. Bij de vrouwen, waar Oranje ook slechts drie deelnemers heeft, zijn Ireen Wüst, Renate Groenewold en Wieteke Cramer van de partij.