RIO DE JANEIRO - Het Nederlandse zeiljacht ABN Amro I heeft zaterdag de vierde etappe van de Volvo Ocean Race om de wereld gewonnen. De langste etappe voerde van Wellington op Nieuw-Zeeland naar Rio de Janeiro in Brazilië, een traject van ongeveer 6700 zeemijl (13.000 kilometer).

De boot met de Nieuw-Zeelandse schipper Mike Sanderson deed twintig dagen en bijna twee uur over de etappe. Het jacht behoudt door de winst in Rio ook het leiderschap in het algemeen klassement van de race. Het was de derde etappewinst van de ABN Amro I.

ABN II

Het tweede zeiljacht in de race, de ABN Amro II, lag zaterdagochtend op een achterstand van ongeveer 60 zeemijl. De vier overige deelnemers kennen meer achterstand.

Het Spaanse jacht Movistar onder leiding van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking, dat op 2 maart bijna zonk, ligt op de vierde positie. Een lekkage bij de kiel zorgde anderhalve week geleden voor angstige opwinding. Bekking sloeg alarm, maar de schade bleek later mee te vallen.

Zware etappe

"Het was een zeer zware etappe. Deze vreesde ik het meest, maar de bemanning deed het fantastisch", aldus schipper Sanderson van het winnende jacht. "Het ging bijzonder snel, vooral in het zuidelijke deel van de oceaan met soms 38 knopen per uur. De laatste 1000 mijl gingen daarentegen in verhouding erg langzaam."

De race om de wereld telt negen etappes, waarin in totaal 31.250 zeemijlen worden afgelegd. De jachten begonnen de strijd in Vigo in Noordwest-Spanje op 12 november. De finish is in Gothenburg. voorzien op 17 juni.