ENSCHEDE - Het sprookje van FC Twente onder leiding van interim-trainer Jan van Staa blijft voortduren. Vrijdag wonnen de Tukkers moeizaam maar verdiend van NAC Breda: 1-0. Halverwege de tweede helft maakte Bakircioglü het doelpunt.

Deelname aan de play-offs komt daarmee steeds dichterbij voor FC Twente. Inmiddels staat de ploeg achtste. Van Staa is nog altijd ongeslagen als trainer. Van de zeven wedstrijden die hij nu op de bank zit, werden er zes gewonnen. Alleen in het uitduel bij RKC Waalwijk liet FC Twente punten liggen: 0-0.

Lastig

FC Twente had het voor rust lastig met NAC. Trainer Cees Lok kreeg de afgelopen maanden de nodige kritiek te verwerken, maar vrijdag was zichtbaar dat er langzaam maar zeker meer lijn komt in het spel van de Bredanaars.

Leonardo

Bij vlagen liet NAC aardig combinatievoetbal zien. Vooral Leonardo maakte het de defensie van FC Twente enkele malen lastig. Na een klein half uur slalomde de Braziliaan knap het zestienmetergebied binnen, maar Vonlanthen wist de voorzet niet binnen te werken. Rahim redde op de doellijn.

De beste kansen in de eerste helft waren voor FC Twente, waar Zomer in het hart van de verdediging terugkeerde na een ribblessure. Hij speelde een prima wedstrijd. Niemeyer ontbrak vanwege een schorsing. N'Kufo was tweemaal dicht bij een doelpunt, maar verder kwam NAC niet in de problemen.

Ranglijst

Ook na de pauze kon FC Twente nauwelijks aantonen waarom het ruim hoger op de ranglijst staat dan NAC. De uitploeg werd zelfs steeds brutaler en zocht steeds nadrukkelijker de aanval. Op aangeven van Heubach was het Bakircioglü die Twente toch op een beslissende voorsprong schoot: 1-0.

Hoewel NAC verloor, zal het spel Lok voldoende vertrouwen hebben gegeven voor de laatste zes wedstrijden. NAC heeft de nodige punten nodig om de nacompetitie te ontlopen. Het verschil met de overige drie concurrenten, Sparta, Heracles Almelo en ADO Den Haag, is klein. Het resterende programma voor NAC ziet er op papier zwaar uit met ondermeer PSV, AZ en Ajax nog als tegenstanders.

Uefa Cup

FC Twente keek een ruime maand geleden ook nog naar beneden, maar is inmiddels druk verwikkeld in de strijd om deelname aan de Uefa Cup. Een plaats bij de eerste negen lijkt niet alleen haalbaar vanwege de goede vorm. De confrontaties tegen RBC Roosendaal, SC Heerenveen, ADO Den Haag en FC Groningen in het vooruitzicht zullen Van Staa en zijn ploeg ook het nodige vertrouwen geven.