RIJSWIJK - Carl Verheijen neemt niet deel aan de wereldtitelstrijd allround, die volgend weekeinde in Calgary plaatsvindt. De schaatser van TVM voelt zich niet fit genoeg. Verheijen is herstellende van een griep, die hem na de Winterspelen overviel.

Normaal gesproken zou Rintje Ritsma de eerste vervanger zijn, maar de oud-wereldkampioen trok zich al in een eerder stadium terug. Hij deed dit onder meer uit protest tegen de beperkte reclamemogelijkheden voor zijn ploeg. Ook was de Fries het niet eens met de selectiemethode voor het WK.

De volgende kandidaat is Bob de Jong, maar hij ontbrak recentelijk bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen wegens ziekte. Ab Krook, topsportcoöordinator van de bond: "Bob gaat zaterdag met zijn trainster Ingrid Paul het ijs op om te kijken hoe hij er voor staat. Pas daarna nemen wij een beslissing."

Mogelijk dat via de zijdeur Jochem Uytdehaage in beeld komt. De tweevoudig olympisch kampioen van 2002 reed in januari op het EK allround. Daar raakte hij, na de veelbesproken botsing met ploegmaat Verheijen, zwaar geblesseerd. Inmiddels is hij voldoende hersteld om in actie te komen.

In elk geval starten voor Nederland in Canada Sven Kramer en Mark Tuitert. Zij worden beiden gezien als medaillekandidaat. De Jong is dat in principe niet, omdat de olympisch kampioen op de 10 kilometer op de kortere afstanden doorgaans te veel laat liggen. Krook: "Hij is natuurlijk geen echte allrounder."

In Calgary doet Nederland met slechts drie rijders mee. Wegens de te lage klassering van Gianni Romme op de EK, eerder in Hamar, moest Oranje een startplaats inleveren. Kramer werd aangewezen wegens zijn goede prestaties op de Europese titelstrijd (hij eindigde als vierde), Tuitert dwong een ticket af door in Utrecht Nederlands kampioen te worden.