DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) neemt eind volgende week een definitief besluit over het verzoek tot een versnelde naturalisatie van Feyenoorder Salomon Kalou. Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de slepende kwestie.

Verdonk liet eind vorige maand al weten dat ze het verzoek wil afwijzen. Maar Kalou (20) kreeg nog een kans om zijn visie op dat voornemen te geven. De advocaat van de Ivoriaanse voetballer heeft dat inmiddels gedaan. Eind volgende week valt vervolgens de beslissing.

Wereldkampioenschap

Kalou wil via een versnelde procedure een Nederlands paspoort bemachtigen en daarna met Oranje deelnemen aan het komende wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Bondscoach Marco van Basten heeft hem op voorhand al geselecteerd. Volgens Verdonk voldoet Kalou echter nog niet aan alle voorwaarden om hem versneld de Nederlandse nationaliteit te kunnen geven. Zo moet hij slagen voor een naturalisatietoets. In november lukte hem dat niet. In mei kan hij de toets opnieuw doen.

Wonen

Kalou moet bovendien "voldoende aannemelijk" maken dat hij in Nederland wil blijven wonen. De minister wil in zijn geval wel afwijken van de eis dat de voetballer al vijf jaar in ons land moet verblijven. Hij woont hier nu ruim drie jaar.

Verdonk verwierp de beschuldiging van oppositiepartij PvdA dat ze willekeurig te werk gaat en nieuwe voorwaarden heeft gesteld aan de versnelde naturalisatie van de topsporter. "Ik stel geen nieuwe criteria, maar maak gebruik van mijn beoordelingsruimte", zei de minister.

Als Kalou in mei alsnog slaagt voor de naturalisatietoets, dan zal Verdonk de uitslag zo snel mogelijk bekendmaken. Daarna moet de Raad van State zich nog uitspreken over een eventueel versnelde naturalisatie. Tot slot moet er dan nog een Koninklijk Besluit worden genomen.