LYON - De roemvolle Europese campagne van PSV duurde bijna twee seizoenen. De club bereikte vorig seizoen de halve finale van de Champions League en drong dit jaar door tot laatste zestien van het toernooi. Olympique Lyon maakte woensdag echter op brute wijze een einde aan de aspiraties van de Brabanders. Na de 1-0 overwinning in Eindhoven volgde een 4-0-nederlaag in Lyon.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor PSV kwam daarmee niet alleen een einde aan de mooie en onverwachte zegetocht door Europa. De club moet vrezen voor verval. De succesvolle trainer Guus Hiddink, die de club vorig seizoen verloste van een enorm trauma door met PSV eindelijk door te dringen tot de tweede ronde van de Champions League, dreigt de club te verlaten. Omdat aanvoerder Cocu zijn lot aan dat van de oefenmeester heeft verbonden is het mogelijk dat het fundament onder het succes uit Eindhoven verdwijnt.

Hiddink lonkt immers naar een baan als bondscoach. De afgelopen weken werd openlijk gespeculeerd over een overgang naar Rusland. In een eerder stadium was de kosmopoliet al in beeld om Eriksson op te volgen als baas van het Engelse elftal.

Tot nu toe heeft Hiddink nog niets van zijn toekomstplannen prijs gegeven. Hij wil eerst intern overleggen bij PSV: over de toekomst en de financiële mogelijkheden in Eindhoven. Hiddink wil niet ieder seizoen een nieuw elftal opbouwen.

Wrang

Dat het einde van een prachtige Europese periode in Lyon kwam had iets wrangs. Ook vorig seizoen stuitte PSV op de ambitieuze Franse ploeg. De club was toen al doorgedrongen tot de kwartfinale en na twee zinderende wedstrijden, die beiden eindigden in 1-1, moesten strafschoppen een beslissing brengen. PSV nam de penalty's vervolgens beter.

"Het uur van de wraak", kopte een regionale Franse krant woensdag. In Lyon was de nederlaag van vorig jaar nog niet verwerkt. De Franse ploeg wil dolgraag bij de Europese elite horen en daarvoor moest PSV verslagen worden om en passant de bittere nederlaag van vorig seizoen weg te spoelen.

Trots

Olympique gaf in het sfeervolle Stade Gerland vanaf de aftrap blijk van hun gekrenkte trots. Lyon speelde scherp, was heer en meester op het middenveld en drong PSV in een figurantenrol. Toen Cocu in de 42e minuut met zijn tweede - domme - gele kaart van het veld werd gestuurd werd het krachtsverschil helemaal schrijnend.

Overigens had Cocu nooit weggestuurd mogen worden. Aan zijn eerste gele kaart ging een overdreven valpartij van Juninho vooraf. De Braziliaan schopte even daarvoor Afellay bijna uit de wedstrijd. Een actie die hem geel opleverde, waar rood op zijn plaats was geweest.

Tiago

PSV stond in die fase al met 1-0 achter door een prachtig doelpunt van Tiago. Malouda omspeelde Lucius waarna Tiago vanaf de vijfmeterlijn hard en hoog de openingstreffer maakte. Seconden na de openingstreffer kreeg PSV de enige kans van de eerste helft. Farfan en Koné slaagden er echter niet in te scoren.

Nog voor de pauze verdubbelde opnieuw Tiago, tegen een inmiddels tot tiental gereduceerd PSV, de score. De middenvelder trapte vanaf de rand van het zestienmetergebied de 2-0 achter doelman Gomes.

Na rust deklasseerde de Franse kampioen PSV op alle fronten. De stand liep door een goals van Wiltord en Fred op naar 4-0, maar had evengoed veel groter uit kunnen vallen.

Olympique Lyon (Fra) - PSV (Ned) 4-0 (2-0)

26. Tiago 1-0
45. Tiago 2-0
72. Wiltord 3-0
90. Fred 4-0

Rode kaart: 42. Cocu PSV) 2x geel.
Gele kaart: Juninho (Olympique Lyon), Afellay (PSV).

Scheidsrechter: Riley (Eng). Toeschouwers: 39.000.

Olympique Lyon: Coupet; Clerc, Cris, Müller en Abidal; Tiago (80. Clément), Diarra en Juninho (76. Pedretti); Wiltord, Carew (66. Fred) en Malouda.

PSV: Gomes; Lucius, Alex (76. Aissati), Addo en Reiziger; Culina (57. Väyrynen), Simons, Afellay en Cocu; Farfan (57. Beasley) en Koné.